GJØRMA TOK HUSENE:  Her i byen Harriman i Tennessee i USA ble jula noe helt annet enn de hadde tenkt seg. 12 hus ble delvis begravet av gjørma fra kullkraftverket.  Foto: SCANPIX/AP Photo/The Knoxville News Sentinel, J. Miles Cary
GJØRMA TOK HUSENE: Her i byen Harriman i Tennessee i USA ble jula noe helt annet enn de hadde tenkt seg. 12 hus ble delvis begravet av gjørma fra kullkraftverket. Foto: SCANPIX/AP Photo/The Knoxville News Sentinel, J. Miles CaryVis mer

1,9 milliarder liter kullslam dekket hus og hjem

Julefreden avblåst i Tennessee.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En dam som holdt på asken fra et kullkraftverk i Tennessee, brast mandag. En blanding av gjørmete vann og aske, hele 1,9 milliarder liter, rant utover det flate landskapet og startet med å begrave veien og jernbanesporet som ledet til kraftverket.

Kingston-kraftverket ligger ved tettstedet Harriman. Dammen brast 01.00 om natta, lokal tid.

- Jeg er i sjokk
Ingen ble skadd i ulykken, men julefreden ble satt over styr for flere familier. De første rapportene lød på at 15 hjem var rammet av slammet, men antallet er nå justert til 12.

- Jeg er fremdeles i sjokk, sier Crystell Flinn, som opplevde at huset hennes ble løftet av fundamentet og skylt nesten 10 meter nedover veien, ifølge Associated Press.

Huset var selvsagt klar til julehelgen og fullt av julepresanger.

Crystell forteller at mannen hennes, James Schean (53) var alene hjemme da gjørmen kom flytende og de voldsomme kreftene tok tak i huset. Fra senga hørte han et stort brak, «nærmest et tordenskrall».

Deretter begynte deler av taket å falle ned inne i huset, vinduer knuste og treverk brakk, før bygningen seilte avgårde på floden.

- Han kunne ikke se noenting og måtte løfte en dør av hengslene for å komme seg ut. Deretter knuste han et vindu for å komme ut av huset, forteller kona.

Familien opplevde å miste et hus i en brann for 20 år siden. Nå tviler de på at det blir mulig å sette opp et nytt hus på eiendommen. Nå bor de på et motell.

Kulde og regn
Årsaken til at dammen ikke holdt er ikke kartlagt ennå, men en talsmann for delstaten mener ulykken kan skyldes kombinasjonen av et 14 graders temperaturfall på en natt og mye regn.

Kullkraftverket leverer strøm til 8,8 millioner forbrukere i Tennessee, Mississippi, Alabama, Kentucky, Georgia, North Carolina og Virginia.

ENORMT UTSLIPP: Et oversiktsbilde som viser skadene etter at dammen med kullgjørme brast. Foto: AP/Wade Payne
ENORMT UTSLIPP: Et oversiktsbilde som viser skadene etter at dammen med kullgjørme brast. Foto: AP/Wade Payne Vis mer