19 personer savnet av Kripos i år

Kripos på plass i Årdal for å bistå i leitinga etter Charlotte Moene (17).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 12.30-tida i dag ankom Kripos Årdal lensmannskontor. En utrykningsleder skal bistå i leitinga etter 17 år gamle Charlotte Moene som forsvant sporløst fra Øvre Årdal mandag formiddag.

Tall fra Kripos som Dagbladet.no har fått tilgang til viser at det så langt i år er registrert 19 savnede personer i Norge, 17 menn og 2 kvinner.

Dette er tall fra det såkalte «Savnet-registeret» til Kripos. Savnede personer havner i dette registeret etter endt etterforskning i politidistriktet de er savnet fra. Det kan være personer som er savnet på havet eller mennesker som rett og slett er borte av andre grunner.

Charlotte Moene (17) er ikke på denne lista.

Leteaksjon avslutta

Politiet i Årdal fortsetter å etterforske forsvinningssaken for fullt i dag. Nå på det femte døgnet siden hun forsvant på vei til sine besteforeldre mandag.

– Saken har gått over i en ny fase nå. Den har gått fra en leteaksjon til en politietterforskning. Vi har avslutta letingen på land med mindre det ikke kommer konkrete tips om steder vi bør lete, sier konstituert lensmann Helge Øvstetun til Dagbladet.no.

Politiet jobber nå med å få på plass en miniubåt som kan søke etter jenta i Årdalsvatnet. Spesialtrente katastrofehunder er også på plass til arbeid langs vannkanten. Nå i ettermiddag er også Kripos på plass i bygda.

SAVNET: Charlotte  Moene (17) går inn i sitt femte døgn som savnet. Savnet-registeret til Kripos viser at 19 personer er savnet så langt år. Moene er ikke på denne lista. Foto: Frank Karlsen
SAVNET: Charlotte Moene (17) går inn i sitt femte døgn som savnet. Savnet-registeret til Kripos viser at 19 personer er savnet så langt år. Moene er ikke på denne lista. Foto: Frank Karlsen Vis mer

– Vi har bedt om en utrykningsleder som kan gå gjennom arbeidet som er gjort til nå og som kan vurdere om det er spesielle tiltak vi kan jobbe videre med. Kripos har spesialkompetanse på blant annet systematisering, sier Øvstetun.

Kommer sjelden til rette

Savnet-tallene Dagbladet.no har fått tilgang til viser at det totalt er registrert 1.211 savnede personer i Kripos’ lister. 1.085 av disse er menn, mens 125 er kvinner.

– Det er trist å si det, men det er svært sjelden personer på denne lista kommer til rette igjen. Jeg tror ikke jeg har hørt om et eneste eksempel, sier informasjonsmedarbeider Audun Larsen i Kripos til Dagbladet.no.

Av de 19 personene som er registrert savnet så langt i år er fem personer tilknyttet Oslo politidistrikt, to ble meldt savnet i Østfold og to fra Follo politidistrikt.. Seks er registrert under Sunnmøre politidistrikt, mens én person stammer fra Nord-Trøndelag politidistrikt.

Kripos har selv registrert tre personer. Dette kan være nordmenn som er savnet i utlandet eller personer fra utlandet som kan tenkes å dukke opp i Norge eller i norske farvann.

Politiet mottar flere tusen savnet-meldinger i løpet av året. Bare i Oslo har det vært cirka 300 personer som er meldt savnet så langt i år, ifølge Savnet-gruppa i Oslo politidistrikt.

Mange av disse er fremdeles under etterforskning, mens mange heldigvis har kommet til rette igjen.

ØVRE ÅRDAL: I går deltok i alt 150 mennesker i leitinga etter Charlotte Moene (17) i området rundt Øvre Årdal.
AVSLUTTET LETEAKSJON: Til tross for enorm innsatsvilje i den lille bygda endte leteaksjonen etter Charlotte Moene resultatløs.