19 sykepleiere tatt for rus

Og syv leger mistet jobben på grunn av rusmisbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2006 mistet 19 sykepleiere retten til å jobbe som sykepleiere på grunn av rusmisbruk.


Totalt mistet 70 retten til å jobbe i norsk helsevesen i 2006. Det er en økning på 52% sammenliknet med i 2005. Av de 70 personene i helsevesenet som mistet retten til å utøve yrket sitt var 34 av dem for rusmiddelmisbruk. 19 av de 34 var sykepleiere og syv av dem leger.

Fem av det totale antallet på 70 mistet sin autorisasjon for sex med pasient.

I tillegg til tap av autorisasjon, som er Statens Helsetilsyns sterkeste reaksjon, var det 88 som har fått advarsler, tap av rekvireringsrett eller begrenset autorisasjon.

Stigende trend

- Trenden i alvorlige saker i Norge er stigende når det gjelder alvorlige saker som blir innrapportert og behandlet i Helsetilsynet, sier avdelingsdirektør, Gorm Are Grammeltvedt i Avdelingen for tilsynssaker i Statens Helsetilsyn.

Grammeltvedt sier Helsetilsynet ikke kan gå nærmere inn på konkrete tilfeller eller ved hvilke institusjoner av hensyn til anonymitet for de som mister autorisasjonen.

Sex- og dopmisbruk

RUS OG SEX: I 2006 mistet totalt 70 folk i helsevesenet retten til å utøve jobben sin. Hovedårsaken er misbruk av rusmidler eller sex med pasient. Illustrasjonsfoto: Scanpix
RUS OG SEX: I 2006 mistet totalt 70 folk i helsevesenet retten til å utøve jobben sin. Hovedårsaken er misbruk av rusmidler eller sex med pasient. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Årsaken til at helsepersonell i Norge mister autorisasjonen er i de fleste tilfellene på grunn av sex- eller dopmisbruk.

Bakgrunnen for at autorisasjonen blir kalt tilbake er også i år i de fleste tilfeller misbruk av rusmiddel eller andre personlige forhold. At helsepersonell har innledet seksuelle relasjoner til pasienter, har også ført til tilbakekall av autorisasjon i flere saker, står det i Helsetilsynets rapport for 2006.

Seksuelle forhold med pasienter er et alvorlig tillitsbrudd. Det har hendt at behandlere har hatt sex på jobben med pasienter, men også seksuelle forhold eller andre nære relasjoner med pasienter på fritiden godtas ikke.

- Når helsepersonell bruker sin posisjon som behandler for å innlede seksuelle forhold, bør og må det reageres, sier Grammeltvedt.

Et annet alvorlig problem innen helsevesenet er rusmisbruk, både i og utenfor jobben.

- Rusmisbruk, selv på fritiden, er ikke forenlig med jobb i helsevesenet. Vi har hatt saker hvor folk ruser seg på fritiden, men hvor det likevel påvirker hvordan de utøver jobben.

Gammeltvedt påpeker at som helsepersonell i Norge er det relevant hva man gjør i fritiden.- Helsetilsynet får innrapportert pasientklager, klager fra arbeidsgiver, men også automatisk meldinger fra politiet. Dersom man er dømt for straffbare forhold, for eksempel drap eller narkotikasmugling, er det grunn nok til at Helsetilsynet vurderer dette tilsynsmessig, sier avdelingsdirektøren i Statens Helsetilsyn.

Mest pillemisbruk

19 sykepleiere tatt for rus

- Sykepleiere misbruker først og fremst legale smerte- og nerveberoligende piller som Paralgin Forte og benzodiazepiner, for eksempel Sobril og Vival. I 2005 var det ett tilfelle av amfetamin, men det hører til unntakene at misbruk med illegale stoffer blant sykepleiere, i hvert fall som Helsetilsynet får vite om, sier seniorrådgiver Marit Nygaard i Statens Helsetilsyn.

Lett å ta av lasset

Årsaken til at sykepleiere misbruker vanedannende piller kan være enkel tilgang, ifølge Nygård.

- Leger kan skrive ut resepter til seg selv, og det blir ikke så lett oppdaget. Sykepleiere har den enkleste tilgangen til medisiner på sykehus, det er de som har nøklene til medisinskap. På en stor sykehusavdeling med høyt forbruk av medisiner, kan det være vanskelig å avdekke svinn. Det skal ganske store kvanta til før det blir oppdaget.

Nygård presiserer at av Norges om lag 80 000 sykepleiere er det en svært liten andel som får trukket autorisasjonen på grunn av rusmisbruk.