19 TATT: 13 menn er pågrepet i leiligheter, anmeldt for sexkjøp innendørs. Seks menn er pågrepet på gata. Illustrasjonsfoto: THOMAS BJØRNFLATEN/SCANPIX
19 TATT: 13 menn er pågrepet i leiligheter, anmeldt for sexkjøp innendørs. Seks menn er pågrepet på gata. Illustrasjonsfoto: THOMAS BJØRNFLATEN/SCANPIXVis mer

19 tatt for sexkjøp

- Tror lovforbudet har bidratt til å redusere markedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

html,body { border: 0px; } Politiet jobber nå systematisk med å kartlegge sexmarkedet og foretar arrestasjoner nesten daglig. Øyvind Nordgaren, som leder politiaksjonene mot sexmarkedet, opplyser at 13 av de 19 mennene har vedtatt foreleggene de er ilagt. De øvrige har tatt betenkningstid.

Dersom sexkjøperne nekter å betale, vil sakene deres havne i retten.

Utemarkedet
Mange av de utenlandske prostituerte som jobbet i hovedstadens sentrumsgater har forlatt landet. Men fortsatt selges det sex utendørs.

- Vi har pågrepet og anmeldt seks menn i alderen 24-37 år for forsøk på sexkjøp på gata hittil i januar. Tre vedtok forelegg på 8000 kr på stedet, forteller Øyvind Nordgaren, seksjonssjef for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Innemarkedet
Ved å svare på sexannonser og utgi seg for å være horekunder, har politiet aksjonert mot flere leiligheter i Oslo.

- 13 personer i alderen 21-48 år er anmeldt for sexkjøp innendørs denne uka. Mennene er arrestert etter å ha kjøpt sex i leiligheter.

Ti av dem aksepterte forelegg på 8-9000 kr, opplyser Nordgaren.

Forretningsmenn
De aller fleste av dem som har gitt blaffen i den nye loven som kriminaliserer sexkjøp, er bosatt i Oslo-området. To har forklart politiet at de er forretningsmenn på jobb i Oslo, men med bosted andre steder i landet.

- Tidligere registrerte vi at mange av de prostituerte foretrakk norske kunder. Dette ser ut til å ha endret seg. Bare fem av de 19 pågrepne er etniske nordmenn, sier Øyvind Nordgaren.

Kraftig reduksjon
Politiet mener det er for tidlig å trekke endelige konklusjoner om hvordan sexmarkedet utvikler seg.

- Men vårt inntrykk er at loven allerede har bidratt til en kraftig reduksjon. Det viser seg på gatene. Det viser også nedgangen i sexannonsene. Dessuten vet vi at mange av de prostituerte har reist hjem. Det rapporteres det om også fra våre kolleger på Gardermoen, opplyser seksjonssjef Øyvind Nordgaren ved Oslo-politiet.

Liv Jessen, leder for Prosenteret, tror innemarkedet vil bli mindre.

- Mange av kvinnene har sagt at de ikke orker mer, spesielt etter at «operasjon husløs» ble satt i gang. Politiet tropper opp på døra til leiligheten der prostitusjon foregår og truer gårdeieren med tiltale for hallikvirksomhet hvis han ikke sier opp huskontrakten. På den måten forsøker de å knuse markedet. Men dette går jo også utover jentene som selger sex, sier Liv Jessen.