Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

19 ungdommer får ransdom

Ungdommer ranet barn helt ned i niårsalderen under ransbølge i Oslo.

 OMFATTENDE SAK:  Politiadvokatene Viola Bjelland og Trine Dyngeland har ført den omfattende saken mot de 19 ranstiltalte ungdommene. Etter en ransbølge på Stovner i fjor vår, er de 19 tiltalt for 25 tilfeller av ran og tyverier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMFATTENDE SAK: Politiadvokatene Viola Bjelland og Trine Dyngeland har ført den omfattende saken mot de 19 ranstiltalte ungdommene. Etter en ransbølge på Stovner i fjor vår, er de 19 tiltalt for 25 tilfeller av ran og tyverier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag faller dommen i den omfattende barneranssaken, hvor 19 ungdommer er tiltalt for 25 ran og grove tyverier på Stover i Oslo i fjor vår.

Den mest aktive raneren på 18 år risikerer to år og sju måneder i fengsel for 17 ran og tyverier.

Unge lovbrytere 13 av de 19 tiltalte var selv under 18 år da ranene ble begått, og aktor har lagt ned påstand om samfunnsstraff eller betinget straff for de mindreårige.

- For de som var under 18 år og bare hadde ett eller to forhold, har vi bedt om betinget straff. For de over 18 har vi bedt om ubetinget fengsel, med korte fengselsstraffer for de minst aktive og inntil to år og sju måneder for den mest aktive 18-åringen, sier aktor Trine Dyngeland til Dagbladet.

DETTE ER DE TILTALTE RANERNE (KREVER PLUSSTILGANG).

Spredte frykt De 19 tiltalte skapte sammen en ransbølge på Stovner i Oslo i år og spredte frykt blant befolkningen. De yngste av ranerne er bare 15 år gamle, men står tiltalt for alvorlige lovbrudd.

- Jeg har lagt merke til at noen blir redde for å gå ut og omgås ukjente folk. Det har jeg skjønt etter det skjedde så mange ran i høst. Jeg ser alvoret nå. Da [jeg ranet] brydde jeg meg ikke om de som mistet telefonene. Jeg tenkte ikke noe på hva de følte, forklarte en tiltalt 15-åring til retten.

RANET NIÅRING: En 17-åring og en 18-åring er tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstueveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RANET NIÅRING: En 17-åring og en 18-åring er tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstueveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det yngste ransofferet var bare ni år gammel og ble frastjålet telefonen i en undergang.

- Fellesnevneren for disse sakene er at både de fornærmede og deres foreldre er påført redsel og engstelse, sa bistandsadvokat Eitya Rehman til Dagbladet under rettssaken.

- Vil gå videre For en 19-åring som var en av de mest aktive ranerne, har aktor bedt om ett år og tre måneders fengsel. 19-åringen hadde verken skole eller jobb da han begikk ranene, og forsvareren sier han nå gleder seg til å gå videre.

- Han har erkjent straffskyld, så han vet jo at han får en fengselsstraff uansett. Men det blir lettere for ham å gå videre og planlegge hva som skal skje videre i livet, når han vet hvor lenge han må sitte inne, sier advokat Martin Hay til Dagbladet.

Forsvareren sier hans klienten er svært spent foran domsavsigelsen.

- Han gruer seg, fordi han vet at det ikke kommer til å gå bra uansett, sier Hay til Dagbladet.

Ville ha «raske penger» 19-åringen er blant annet tiltalt for å ha truet unge ofre med knokejern, som er en slags slåsshanske.

- De var små, så de ble ganske redde og sjokkerte, for de har ikke vært borti slikt før, forklarte han om ranet av to 14-åringer.

 - VANSKELIG SAK:  Bistandsadvokat Eitya Rehman (t.v.) sier dette har vært en vanskelig sak for de unge ransofrene og deres foreldre. Her med bistandsadvokat Bjørn Aksel Henriksen i samtale med en av de 19 forsvarerne da rettssaken startet i januar. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- VANSKELIG SAK: Bistandsadvokat Eitya Rehman (t.v.) sier dette har vært en vanskelig sak for de unge ransofrene og deres foreldre. Her med bistandsadvokat Bjørn Aksel Henriksen i samtale med en av de 19 forsvarerne da rettssaken startet i januar. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

I retten har flere av ungdommene forklart at de stjal telefonene for å skaffe seg penger.

- Det er snakk om raske penger, og det er ikke mange som takker nei til det, i alle fall ikke jeg, på den tiden, forklarte en  15-åring under rettssaken.

TILTALT: En av de i alt 19 tiltalte barneranerne sier til Dagbladet at de som ranet ungdommer i Oslo på våren 2013 tilhørte et dårlig miljø. Selv nekter 20-åringen straffskyld. Her sammen med sin forsvarer, Mohammad Ahsan Rashid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TILTALT: En av de i alt 19 tiltalte barneranerne sier til Dagbladet at de som ranet ungdommer i Oslo på våren 2013 tilhørte et dårlig miljø. Selv nekter 20-åringen straffskyld. Her sammen med sin forsvarer, Mohammad Ahsan Rashid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart