Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

19 ungdommer tiltalt for ran i hovedstaden i vår

Skal ha ranet barn så unge som ni år gamle.

 BRUKTE VOLD:  Ifølge tiltalen tok tre av de tiltalte tak i en 12-åring ved denne bussholdeplassen på Grorud i Oslo og slengte gutten i bakken. Så stjal de guttens mobiltelefon. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRUKTE VOLD: Ifølge tiltalen tok tre av de tiltalte tak i en 12-åring ved denne bussholdeplassen på Grorud i Oslo og slengte gutten i bakken. Så stjal de guttens mobiltelefon. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Våren 2013 opplevde Oslo en liten ransbølge, da en gjeng ungdommer hovedsakelig fra bydelene Stovner og Alna i Oslo, gjennomførte en rekke ran i hovedstaden.

19 tiltalt for ran Tirsdag må 19 ungdommer møte i Oslo tingrett, tiltalt for flere titalls ran i mai og juni i fjor.

13 av de 19 tiltalte var under 18 år da ranene ble begått.

4.juni fulgte to av de tiltalte, på 17 og 18 år, etter en 13-åring inn i en oppgang ved Stovner Senter, tok kvelertak på ham og satte et kne i 13-åringens bryst, ifølge tiltalen. Så tok de guttens mobiltelefon.

De fleste ranene var av nettopp mobiltelefoner, og de 19 ranerne benyttet seg av både vold og trusler under ranene, ifølge tiltalen.

I ett tilfelle har ungdommene truet til seg en telefon med et knokejern.  Flere av ofrene er svært unge, helt ned i ni år gamle.

 RANET NIÅRING:  En 17-åring og en 18-åring er tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstueveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RANET NIÅRING: En 17-åring og en 18-åring er tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstueveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- I vår ble det begått mange ran på kort tid, og det var flere som var involvert i de mange ranene. Ran er jo en kollektiv handling, hvor flere ofte opererer sammen. Og det kan bety veldig mye for de som blir utsatt for det, og gjøre stor skade, sier seniorrådgiver Christina Hofseth i Oslo politidistrikt, som utarbeider statistikk for barne- og ungdomskriminalitet i Oslo.

Små ransbølger De 19 ranet hovedsakelig i Groruddalen, i Stovner-området, men også i mars gjorde en ungdomsgjeng fra Sagene og Grorud en rakke ran rundt om i Oslo. Hofseth i Oslopolitiet sier ungdomskriminaliteten i hovedstaden har gått ned de siste årene, men at de innimellom ser små ransbølger i ulike deler av byen.

- Vi har sånne oppblomstringer i antall ran innimellom. I Stovner-tilfellet ble det satt i gang et nært samarbeid mellom politiet og bydelene, sier Hofseth.

Stovner politistasjon etablerte en innsatsgruppe mot ransnettverket i vår, og ifølge en rapport fra Salto over barne- og ungdomskriminalitet i Oslo, ble de fleste sakene raskt oppklart.

Fire ran per dag I høst raste debatten om straffereaksjoner for unge ranere, da det i oktober var hele fire ran per dag i hovedstaden. Både politimesteren på Grønland og Oslos ordfører har sa til Dagbladet at de føler seg maktesløse ovenfor ransbølgen. I Norge er hovedregelen at ranere under 18 år, også kalt barneranere, ikke skal settes i fengsel. Fengsel er kun siste utvei, ifølge Justisdepartementet.

Men under debatten i høst, så Justis- og beredskapsdepartementet på mulighetene for ungdomsfengsel på Østlandet, i rekken av tiltak for å takle ransbølgen. Koordinator Ove Kristofersen i Salto-sekretariatet sa til Dagbladet at Norge bør fengsle flere ungdomskriminelle, i egne ungdomsfengsel.

- Jeg ble forskrekket da jeg så at ni av de 22 som har blitt tatt for ran i november, var under 18 år. På grovere lovbrudd, som grovere ran og voldtekt, så kommer vi ikke utenom å bruke varetektsfengsling, sa Salto-koordinatoren til Dagbladet.

Han forklarte at det innimellom dukker opp små ransbølger som den på Stovner i Oslo, og at ransbølgen roer seg når politiet har røsket opp i de kriminelle miljøene.