Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hundrevis av lokale møter i vente

190 kvinner og menn avgjør KrFs partnerjakt

Delegasjonene fra Agder, Rogaland og Hordaland er størst når KrF samles til ekstraordinært landsmøte 2. november. I KrFU er det strid om delegatene skal få stemme fritt.

I SKVIS: KrF-leder Knut Arild Hareide mener partiet bør innlede regjeringsforhandlinger med Ap og Sp. Det ønsker ikke nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. 2. november faller avgjørelsen. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet.
I SKVIS: KrF-leder Knut Arild Hareide mener partiet bør innlede regjeringsforhandlinger med Ap og Sp. Det ønsker ikke nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad. 2. november faller avgjørelsen. Foto: Hans Arne Vedlog /Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landsmøtet skal ta stilling til om KrF skal gå inn i dagens regjering eller søke samarbeid med Ap og Sp. Å fortsette i opposisjon er en tredje mulighet.

Spørsmålet om retningsvalg splitter partiet fra gulv til tak. KrF-leder Knut Arild Hareide vil samarbeide med Ap framfor Frp, mens de nestlederne hans konkluderer stikk motsatt.

I KrFU er situasjonen tvert om. KrFU-leder Martine Tønnessen fikk nylig landsmøtet med seg på å si ja til regjeringssamarbeid med Frp, noe begge nestlederne i utgangspunktet motsatte seg.

Uenige

Nå er spørsmålet om KrFUs delegasjon til landsmøtet på Gardermoen 2. november skal fristilles eller stemme i tråd med eget landsmøtevedtak. Andre nestleder Edel-Marie Haukland sier KrFUs delegasjon vil stemme som en blokk.

- Vi i KrFU har landet på en beslutning, og jeg forholder meg til den. Slik er demokratiet, sier hun til Dagbladet.

Samme svar får avisa Dagen fra KrFU-leder Martine Tønnessen, som sier alle ungdomspartiets delegater vil stemme for å gå inn i dagens regjering.

Men KrFUs første nestleder Nikolai Berglund Skogan har en annen holdning. Han mener Hareides tale til landsstyret i KrF har skapt en helt ny situasjon.

- Landsmøtet i KrFU fattet et vedtak, som i utgangspunktet er bindende. Men det vedtaket ble jo fattet før vi hadde hørt Hareides konklusjon. Da blir det feil å binde delegatene, sier Skogan.

Ikke vanlig

Det er ikke vanlig at fylkeslagenes delegater stiller med bundet mandat til KrFs landsmøter. Men så er det da ikke et vanlig landsmøte heller, men et som fort kan snu opp ned på norsk politikk og føre til regjeringskrise.

Derfor er det ikke utelukket at enkelte fylkeslag vil stemme samlet 2. november. En annen mulighet er at årsmøtet bare velger delegater med flertallets syn på saken, selv om dette vil kunne vekke protester blant mindretallet lokalt.

TALTE: KrF-leder Knut Arild Hareide redegjorde fredag ettermiddag for partiets mye omtalte veivalg i norsk politikk. Video: NTB Scanpix Vis mer

Partiets stortingsrepresentanter vil uansett være fristilt, etter det Dagbladet får opplyst.

I gruppa er det bare Tore Storehaug og Geir Jørgen Bekkevold som har uttrykt støtte til Hareides foreslåtte veivalg, mens Torild Brandsdal til nå ikke har ønsket å sin mening. De resterende fire representantene er uenig med partilederen.

Møter

I tiden fram mot det ekstraordinære landsmøtet 2. november skal det ifølge avisa Dagen holdes flere enn 300 lokale partimøter.

Alle lokallag må nemlig holde et ekstraordinært lokallagsårsmøte, hvor det velges delegater til et ekstraordinært fylkesårsmøtet. Det er her delegatene til landsmøtet blir valgt.

På årsmøtet skal fylkeslagene også ta stilling til om delegatene skal møte med bundet mandat eller ikke.

- Det har vi ikke tatt stilling til ennå, men i Agder KrF er det ikke tradisjon for det, sier Jorunn Elisabeth Gleditsch Lossius, fylkessekretær i Agder, til Dagen.

Heller ikke fra Hordaland regner fylkessekretær Sondre Olsen med at delegatene vil møte med bundet mandat, opplyser han til avisa.

Størst i vest

Det er fylkeslagene Rogaland, Hordaland og Agder (8 fra Aust-Agder og 10 fra Vest-Agder) som stiller med flest delegater under landsmøtet. I alt 48 av 193 delegater kommer herfra, viser oversikten som partiet offentliggjorde mandag.

Også Møre og Romsdal stiller med en stor delegasjon, på i alt 12 medlemmer.

Totalt er det 192 delegater på landsmøtet, ikke 193 som KrF tidligere oppga. Foruten fylkeslagene, stortingsgruppa og KrFU har medlemmene av partiets sentralstyre stemmerett under landsmøtet. Det samme har 12 delegater fra KrF Kvinner, men ikke to ansatterepresentanter, som kun har talerett i politiske spørsmål.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!