19 000 burmesere jaget hjem fra Thailand

Bangkok (NTB-Nils-Inge Kruhaug): Thailand har de siste ukene kastet ut 19.000 burmesiske gjestearbeidere, og sier flere hundre tusen står for tur. Diktaturstaten høster sterk kritikk for deportasjonene, blant annet fra den burmesiske eksilregjeringen i Bangkok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er helt galt og forkastelig. De burmesiske arbeiderne har vært her i landet i årevis, og har utført arbeid som thailenderne selv ikke har ønsket. Thailandske myndigheter har lukket øynene for dette, fordi det har vært billig arbeidskraft, sier den burmesiske eksil-politikeren Teddy Buri til NTB.

Buri er utenriksminister for Asia og stillehavsregionen i Den burmesiske unions nasjonalråd (NCGUB), den burmesiske eksil-regjeringen som har sitt hovedsete i Thailands hovedstad Bangkok.

Usikker skjebne

- Hva venter dem som nå blir sendt hjem?

- De burmesiske arbeiderne flyktet fra undertrykkelse og fattigdom. Den økonomiske situasjonen i Burma har siden de flyktet blitt enda verre, og ingen vet hva militærjuntaen kan finne på, sier Buri.

Mens både thailandske myndigheter og regimet i Rangoon fastholder at de burmesiske gjestearbeiderne utelukkende er økonomiske flyktninger, er diplomater og observatører i Bangkok av en annen oppfatning.

- Mange av dem som nå sendes hjem kommer fra akkurat de samme landsbyene, og flyktet av akkurat samme grunn som de som sitter i flyktningleirene langs grensa, sier førstesekretær Kaia Bilton ved Norges ambassade i Bangkok.

310.000 for tur

Ifølge thailandske myndigheter står 310.000 burmesere for tur til å bli kastet ut. Det er nøyaktig like mange som er registrert abeidsløse i Thailand.

Statsminister Chuan Leekpais regjering har tidligere gjort det klart at over én million «ulovlige» gjestearbeidere skulle kastes ut, og nærmere 750.000 av dem er trolig burmesere.

Økende arbeidsledighet som følge av den økonomiske krisen ligger bak den tøffe politikken, men både eksil-minister Teddy Buri og andre stiller spørsmål ved om thailendere virkelig vil overta de dårlig betalte jobbene burmeserne har hatt.