Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

1905-ånden som går

Brødrene Dal har allerede gjort sin innsats på TV. Nå gir selveste Fantomet sitt bidrag til at Norge ble et fritt land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  ET ... ET PRAKTISK kostyme, Mr. Walker!

Det er Fridtjof Nansen som fører ordet, for anledningen i London for å sikre britenes støtte til Norge i 1905. Mannen Nansen kaller Mr. Walker, er den samme som millioner av tegneserielesere verden over kjenner som Fantomet. Han har nettopp reddet Nansen fra et attentat.

Fantomet er selvsagt i «sivil». Det vil si at han har på seg flosshatt og kappe. Og solbriller, for som kjent: Den som ser Fantomets øyne, må dø. Men nå er tida inne for aksjon. Ånden som går kvitter seg lekende lett med de borgerlige klærne og vips, der står han i trikot som en annen skøyteløper. Og Nansen får svar:

-  Jeg har ikke valgt det selv - men det har sine fordeler.

DETTE SKJER I «Fantomet Nr. 12», som snart er i handelen. Som en hilsen til 1905-jubileet kjører magasinet en egen serie. Den er i seg selv et svensk-norsk samarbeid. Manuset er skrevet av vår egen krim- & radioteater-veteran Nils Nordberg, og serien er praktfullt tegnet av svensken Hans Lindahl, som har vært Fantomet-tegner siden 1983.

Og her går det unna. Ikke før har Fantomet reddet Nansen, så klarer han å hindre at en søvndrukken dronning Maud blir knivstukket - under overfarten til Norge.

-  Jeg drømte om en maskert mann i natt, forteller hun sin mann.

-  Sikkert sjøsyken, min kjære, svarer den kommende kong Haakon, uten den fjerneste skepsis. Vel oppe på dekk slår den nye monarken hånda ut:

-  Vårt nye kongerike!

Hvorpå Maud svarer:

-  Det virker skrekkelig kaldt!

NORDBERG HAR KOST seg godt med dramatiske effekter. Etter at en snikskytter så vidt bommer på den nye kongen under ankomsten til Kristiania, tar Fantomet opp jakten -   like lukt inn i «det beryktede havnekvarteret». Vika, med andre ord. Og som det står skrevet: «Samtidig, på Slottet, settes Nansen ut av spill med et slag mot hodet ... Mens en klut med kloroform sender barnepiken til drømmeland.» Prins Alexander, han som skulle bli kong Olav, blir kidnappet. Nansen tar seg til hodet og stønner fortvilet:

-  Herregud! Prinsen er bortført! For en katastrofe!

Men han trenger ikke bekymre seg, for som kjent: «Fantomet har ti tigrers styrke.» Skurkene kan nok det gamle jungelordtaket, for en av dem stønner fortvilet:

-  Han slåss som ti ville tigrer.

La oss ikke røpe hvem skurkene er og hvilke motiver de har. Den som leser Fantomet, får vite hvordan det går. Dette er et flunkende nytt jungelordtak.

MEN VI VET JO at prinsen blir reddet, og kong Haakon takker, men beklager at Fantomets «heltemodige innsats neppe kommer i historiebøkene». Pytt, pytt, det er greit for Mr. Walker:

-  I skjønneste orden, Deres Majestet - jeg foretrekker å virke i det stille.

Han tar også avskjed med Nansen.

-  Jeg må hjem, Nansen. Neste gang får De lære meg å gå på ski.

-  Ja, svarer Nansen, heretter «polfareren som går». -  La oss håpe det blir en neste gang.

FOR ORDENS SKYLD: Kong Olav var som du forstår allerede født da Fantomet møtte den norske kongefamilien. Uansett: Det er vel få skikkelser kong Olav rent fysisk var fjernere fra enn Fantomet. Så noen nye teorier i den retning ligger ikke i kortene etter denne historien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!