Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hvor mange er smittet av coronaviruset?

192 er coronasmittede i Norge

Ytterligere 23 personer har testet positivt for coronaviruset det siste døgnet. Altså har totalt 192 personer fått påvist viruset i Norge.

NYE TALL: Mandag ble det klart at totalt 192 nordmenn har testet positivt for coronaviruset. Reporter: Ingunn Dorholt / Video: Øystein Sæthre Vis mer

Klokka 18 kommer Folkehelseinstituttet med oppdaterte tall på coronasmitte i Norge. Søndag kveld lå tallet på 169 personer, da ytterligere 22 personer hadde fått påvist viruset det siste døgnet.

I dag har FHI fått rapportert at ytterligere 23 personer har testet positivt for coronaviruset, og at det totale antallet nå er 192.

Seks innlagt på sykehus

Mandag kveld er også ytterligere en person innlagt på sykehus med påvist corona-smitte. Denne personen er innlagt ved Sykehuset i Vestfold. Det bekrefter sykehuset selv i en pressemelding.

Vedkommende ble i utgangspunktet ikke innlagt med mistanke om coronasmitte, men dette ble påvist i en prøve som ble tatt ved innkomst. Pasienten skal ha milde symptomer, ifølge pressemeldingen.

I tillegg bekrefter Oslo universitetssykehus på Twitter mandag kveld at ytterligere en person er innlagt med corona-smitte ved sykehuset.

Fra før var fire koronasmittede personer lagt inn på ulike sykehus rundt om i landet, ved henholdsvis Drammen sykehus, St. Olavs hospital i Trondheim, Oslo universitetssykehus og Bærum sykehus.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Blant de smittede er 56 år gamle Trude Ravndal fra Sandnes, som testet positivt torsdag forrige uke.

- Gjennomsnittsalderen på de som er smittet med koronavirus er 44 år, av de er om lag 40 prosent kvinner og 60 prosent menn, sier områdedirektør for smittevern i FHI, Geir Bukholm, i en uttalelse.

De fleste har oppholdt seg i utlandet

De aller fleste personene er enten smittet i utlandet eller via nærkontakt med personer som har oppholdt seg i utlandet. Søndagens tall viste at minst 91 er smittet i forbindelse med reise til Italia og 18 i forbindelse med reise til Østerrike, hvorav minst 10 har vært i skistedet Ischgl.

Det samme gjelder for de nye tilfellene som er påvist mandag.

- Vi forventer en økt spredning fra landene som har flere tilfeller enn oss. Nå er det mange som er smittet i land som er nærmere oss der det er mye reiseaktivitet, og vi forventer økt spredning fra kontakt med disse, sier fagdirektør i FHI, Frode Forland.

Helsetjenesten jobber derfor på spreng med å spore opp hvert enkelt tilfelle for å begrense spredningen.

Søndag anbefalte derfor FHI alle som får luftveissymptomer etter å ha kommet hjem fra disse områdene, ringe fastlege eller legevakt, slik at disse kan vurdere testing.

Skjerpede råd

I helga utvidet FHI lista over områder med utbredt smitte til å gjelde alle regioner nord for Roma.

Samtidig fortalte helsedirektør Bjørn Guldvog at de nå vil skjerpe anbefalingene sine.

- Vi utvider anbefalingen om hvem som bør holde seg hjemme til alle personer som har vært i områder med vedvarende smitte av coronavirus, sa han, viste til at disse områdene er definerte på FHI sine nettsider.

CORONAVIRUSET: Alt du trenger å vite om coronaviruset. Kan barn gå på skolen? Kan man bryte en karantene? Bør gravide være mer bekymret? Lege Harald Meling Dobloug gir deg svarene. Vis mer

Har du vært i områder med vedvarende smitte skal du altså holde deg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om du har symptomer eller ikke.

Den andre nye anbefalingen innebærer at alle innen helse- og omsorgstjenesten unngår håndhilsing og klemming, for å unngå smitte.

- Stor tvil

En studie som Dagbladet omtalte tidligere i dag viser at coronaviruset skal bestå av to varianter: En S-variant, som rundt 30 prosent er smittet av, og en L-variant, som har smittet rundt 70 prosent.

- Man antar at S-typen var den første, og at det stort sett var denne typen som spredte seg i Wuhan. Etter dette har viruset mutert til en L-type, som har spredt seg til snart hele verden og blitt mer dominant. Man ser også at flertallet av de alvorlige tilfellene er forårsaket av L-typen, sa Jörn Klein til Dagbladet.

Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern.

Frode Forland sier til Dagbladet at denne studien er underlagt stor tvil.

- Det er ikke noe som tyder på at viruset har gjennomgått noen stor forvandling siden det ble oppdaget i Wuhan.

Områdedirektør Geir Bukholm påpeker at de 103 personene som har blitt testet i studien, er for få til å trekke en konklusjon.

- Vi ser at det er noen små endringer på nukleinsyrenivå, men som ikke får noen betydning for hvordan viruset oppfører seg.

Hele Norges coronakart