INDISK JUKS: Eksamenskarakterer er svært verdifulle i India. Dette bildet fra mars i år, viser hvordan folk klatrer opp til vinduene på en bygning der studenter gjennomfører eksamen. Slektninger og venner ga studente lapper og hjalp dem med å jukse. En gigantisk jukse- og korrupsjonsskandale er nå under etterforskning i landet, og plutselig har et titall mennesker dødd. Foto: AP Photo/Press Trust of India/NTB scanpix
INDISK JUKS: Eksamenskarakterer er svært verdifulle i India. Dette bildet fra mars i år, viser hvordan folk klatrer opp til vinduene på en bygning der studenter gjennomfører eksamen. Slektninger og venner ga studente lapper og hjalp dem med å jukse. En gigantisk jukse- og korrupsjonsskandale er nå under etterforskning i landet, og plutselig har et titall mennesker dødd. Foto: AP Photo/Press Trust of India/NTB scanpixVis mer

1930 personer er arrestert og milliarder av kroner har gått med i dragsuget. Plutselig begynte de involverte å dø

Tidenes korrupsjonsskandale i India.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så langt har 1930 mennesker blitt arrestert og 500 er på rømmen. Hundrevis av medisinstudenter er i fengsel. Det samme er flere byråkrater og delstatens utdanningsminister.

Det er omfanget av en av Indias største korrupsjonssaker, der over én milliard dollar - omkring 8 milliarder milliarder kroner skal ha gått med i dragsuget. Nå er minst 25 personer med tilknytningen til saken døde, ifølge myndighetenes offisielle tall, skriver Times of India.

Årsaken: studenters innbitte kamp for å få bedre karakterer, komme inn på legestudiene eller for å få en jobb i myndighetene.

Mystiske dødsfall - Ingen vet hvorfor eller når vitner eller småkjeltringer involvert i Indias største korrupsjonsskandale begynte å dø, skriver Washington Post.

Ifølge avisa er korrupsjon nærmest normen i India, men denne saken i regionen Madhya Pradesh sjokkerer. Ifølge etterforskere har saken holdt på siden 2007: Titusenvis av studenter og jobbaspiraranter har betalt bestikkelser til mellommenn, byråkrater og politikere for å rigge resultater av legeeksamen og arbeidsprøver til myndighetsjobber.

Studentene kan ha betalt titusenvis av kroner for å sørge for bedre resultater.

Det er imidlertid flere andre estimater på hvor mange involverte i saken som kan være døde og dette tallet varierer mellom 44 og 156, skriver The Wire. Dødsfallene begynte for omkring to måneder siden, og det er spesielt unge mennesker som skal ha bestikket seg til jobber eller skoleplasser som nå er døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både selvmord, ulykker, sykdom og mistenkelige årsaker er listet opp. Bisarre trafikkulykker, alkoholforgiftning og forgiftning er noen av årsakene som listes opp. Også sønnen til guvernøren i delstaten Madhya Pradesh ble funnet død i farens hjem i mars, angivelig var årsaken hjerneblødning.

Opposisjonspolitikere, aktivister og politikere som nå ber om en nasjonal etterforskning, sier ifølge Times of India at alle dødsfallene har ført til mistanke om at disse har blitt drept for å beskytte mektige personer som har vært involvert i korrupsjonsskandalen.

Kompleks Varslere i saken er særlig utsatt, og flere av dem har fått politibeskyttelse. Den 26 år gamle varsleren Ashish Chatuvedi har blitt angrepet 14 ganger av ukjente gjerningsmenn, skriver Washington Post.

Det indiske nyhetsbyrået The Wire kaller saken for en av de mest komplekse skandalene som noen gang har rammet India. Saken som kalles Vyapam, for Vyavasik Pariksha Mandal, skal høres i Indias høyesterett på torsdag. Flere av landets nasjonale politikere krever nå en nasjonal etterforskning av saken, og det er høyesterett som må avgjøre dette, skriver Times of India.

Korrupsjonssaken ble avdekket i juli 2013 da åtte svindlere ble arrestert da de forsøkte å ta opptaksprøven til medisinstudier registrert som andre kandidater. Pågripelsene ble gjort mulig ved hjelp av varslere, og siden har saken bare vokst i omfang.

Utbredt problem Dagbladet skrev i mars om episoden der toppbildet i denne saken ble tatt, som viser storstilt eksamensjuks. 300 personer ble pågrepet og 750 personer skal ha blitt kastet ut fra skolen.

- Det er mange som klager over problemet med juksing. Men hvordan skal myndighetene stoppe dette når familier og slektninger ikke vil samarbeide? sier Shahi.

Juksing er spesielt utbredt i de avsidesliggende strøkene i India. Det er hard kamp om jobbene og dermed øker også presset for å få gode karaktere

PARTI I VANSKER: Minister i Madhya Pradesh-regionen, Shivra Singh Chouhan opplever en krise i det regjerende partiet Bharatiya Janata Party (BJP). Han er en populær leder i partiet og nekter for å ha gjort noe galt. Nå har han imidlertid gitt etter for at saken skal etterforskes nasjonalt, for å unngå mistanke om det regionale politiets rolle. Foto: REUTERS/Raj Patidar/NTB scanpix
PARTI I VANSKER: Minister i Madhya Pradesh-regionen, Shivra Singh Chouhan opplever en krise i det regjerende partiet Bharatiya Janata Party (BJP). Han er en populær leder i partiet og nekter for å ha gjort noe galt. Nå har han imidlertid gitt etter for at saken skal etterforskes nasjonalt, for å unngå mistanke om det regionale politiets rolle. Foto: REUTERS/Raj Patidar/NTB scanpix Vis mer