OMVENDT VOLDSALARM: Personer som er gitt besøksforbud kan pålegges å gå med elektronisk fotlenke, som fungerer som en omvendt voldsalarm. Foto: Daniel Sannum Lauten/ Dagbladet
OMVENDT VOLDSALARM: Personer som er gitt besøksforbud kan pålegges å gå med elektronisk fotlenke, som fungerer som en omvendt voldsalarm. Foto: Daniel Sannum Lauten/ DagbladetVis mer

1941 brudd på besøksforbud i fjor

Arbeiderpartiet etterlyser bedre beskyttelse av voldsutsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisdepartementets oversikt viser at politiet registrerte 1941 brudd på besøksforbudet i 2014. Det var en økning på tre prosent fra 2013.
 
- Tusenvis av kvinner, men også menn, lever med terror hver dag.

- De opplever at ordninger for beskyttelse ikke fungerer, at gjerningspersoner ikke blir straffeforfulgt, og at de som ofre må ta byrden med å bære voldsalarm, sier Lene Vågslid, som sitter i Justiskomiteen på Stortinget.

- Vi vet at det skjer nærmere 2000 brudd på besøksforbud hvert år, sier hun.

Stalking-lov Arbeiderpartiet fremmer i neste uke representantforslag for å styrke beskyttelsen av personer utsatt for vold, trusler om vold, personforfølgelse og stalking.

Solberg-regjeringen bes om å gjennomgå og evaluere ordningen med besøksforbud.

- Vi ber også regjeringen om å legge fram forslag til stalking-lov med bakgrunn i forslag som ble sendt ut på høring av daværende justisminister Knut Storberget i den rødgrønne regjeringen i juni 2013, sier Lene Vågslid, leder av Ap's utvalg mot vold i nære relasjoner.

En av 40 i bruk Vågslid ønsker samtidig at Solberg-regjeringen redegjør for Stortinget om hvordan de omvendte voldsalarmene er tatt i bruk i politidistriktene.

- Bare en av de 40 elektroniske fotlenkene, som ble utviklet da vår regjering styrte, er i virksomhet.

Jeg synes det er overraskende tatt i betraktning at et stort antall menn er ilagt besøksforbud, sier Vågslid.

2000 brudd - Vi vet at det skjer nærmere 2000 brudd på besøksforbud hvert år. For mange kvinner må bære voldsalarm, for få voldsmenn blir pålagt elektronisk fotlenke.

- Mange som opplever stalking og personforfølgelse opplever at de ikke blir tatt på alvor og får hjelp av politiet.

Det trengs en forsterket innsats for å styrke beskyttelsen av personer utsatt for voldstrusler, vold og stalking, sier Lene Vågslid.

Forskjellig praksis
Hun varsler at Arbeiderpartiet vil belyse disse sakene grundig når de kommer til behandling i Stortinget.

- Det er stor forskjell på hvordan ordningen med besøksforbud blir brukt og håndtert rundt om i landet.

- I et politidistrikt ble en mann ilagt ett års besøksforbud for å ha banket opp partneren. I et annet politistrikt fikk voldsutøveren bare seks måneders besøksforbud og beholdt samværsretten med barna.

- Her er det noe som er helt galt, mener Lene Vågslid.