1966 og alt det der...

Fotballspilleren David Beckhams brukne tåbein utkonkurrerer de blodige seriekampene i midt-Østen og setter Tony Blairs erkepopulisme i offside.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det skjedde i de seine kveldstimer i forrige uke da mennesker ble drept i Jesu fødeby at en engelsk fotballdisippel brakk et lite fotbein på Drømmenes Teater, Manchester United. Den store røde flokk tok seg sorgtungt til hodene, mens vi vantro satt der og fulgte dramaet.

Nordmannen Ole Gunnar Solskjær laget to mål, mens David Beckham ble båret ut i ambulanse og kjørt med blålys til nærmeste hospital. For røntgen, med kona Victoria og det lille guttebarnet Brooklyn ved sin side. Alle ventet vi på et tegn: - Hvor alvorlig er skaden?

NOEN JOURNALISTER DRAKK en sponset pilsner og klapret hardt på datatastaturet. Krigstyper ble sendt hjem til redaksjoner fra Hong Kong til Akersgata. Sky news hadde ekstrasendinger og innringinger. God Save The King Beckham. Englands landslagssjef Sven-Gøran Eriksson forlot Old Trafford med en bekymret mine. VM i Japan og Korea uten Beckham? Krise.

Våre engelske kolleger slo opp i første Beckham-bok der det sto at VM i fotball starter om sju uker. Med eller uten ikonet. Englands landslagskaptein. Forbildet, sexsymbolet og pengemaskinen. Som dyrkes verden over. Fra et tempel i Thailand som har en statue i gull av ham, til barnerom i Hammerfest.

NÅ LÅ HAN NEDE. Den unge fotballguden _med ymse hårfrisyrer_ var faktisk sårbar. Stemplet i en takling, og det av en argentinsk fotballspiller.

Noen aviser mente argentineren, som skadet Beckham, gjorde det på ordre fra høyeste hold hjemmefra. Ettersom Argentina spiller i samme VM-gruppe som engelskmennene. Aggresjonen mot landet i sør-Amerika blusset opp igjen. De som fikk Beckham utvist under Frankrike-VM i 1998. En kommentator tok steget ut i det parodiske og sammenlignet nærmest bruddet i foten med krigen på Falklandsøyene for 20 år siden.

Kardinaler og børsfolk har gått ut og bedt for Beckham.

Grafiske kurver er brukt av BBC for å vise hvor bruddskaden er i hans venstre fot. Tabloiden The Sun fikk en halvnaken side-3 pike til å posere med gips og krykker. Den uheldige argentiner _som har sagt sorry_ er blitt forfulgt av sinte journalister.

Men, en sindig engelsk mediakommentator oppsummerte det første døgnet etter bruddet: - For en uke siden ble Irlands viktigste spiller, kaptein Roy Keane, skadet for resten av sesongen, men det fikk ikke Irland til å stoppe opp i 24 timer. Hva kommer det av at England gjør det?

SÅ HVORFOR DENNE unntakstilstand over en brukket tå? Hvorfor bruker ikke mediene like mye trykksverte i disse tider på f.eks det brukne gevær? Slik kan en dåre spørre, men ikke høyt i dette fotballautistiske landet. Vi er tross alt gjester i England som er verdensmester i fotball. Sist i 1966 (e.Kr) og alt det der. Dengang den største seier siden de allierte vant 2. verdenskrig.

Hvertfall hvis vi skal vi tolke avisene som hver eneste gang de møter tysk motstand skriver Fritz og Blitz. Eller som da England vant 5 _ 1 i fjor mot Tyskland: «Don't mention the score». Hentet fra tv-serien «Hotell i særklasse».

Etter denne oppturen, og Beckhams magiske frispark mot Hellas som førte England til VM-sluttspillet, har den moderne fotballens hjemland vært febrile. Fotball her er religion, stammetilhørighet og småekkel nasjonalisme. Virkelighet og drømmer. England er visstnok VM-favoritter igjen. Med en lun svenske i rikets mest utsatte jobb.

Før Eriksson ankom, og utnevnte utskjelte Beckham til kaptein, var det kritiske røster mot dem begge. Surpumpene er nå helomvendt. De har vasket hendene og klapper i takt. Det samme gjør statsminister Tony Blair. Han har kommentert kapteinens brukne tå, men hans hektiske populisme glemte folket i Skottland, Wales og Nord-Irland. De heier på Argentina.

OG BAKOM LURER MAMMON. Sponsorene av solbriller og støvler håper også på et mirakel. At Beckham står opp igjen etter seks uker og skrur ballen inn. Det står nemlig såkalte store summer på spill. Rundt 130 millioner kroner visstnok. Fotballen er som kjent ikke bare rund, den tar også kredittkort.