NY SJEF: Svein Richard Brandtzæg (51) tar over som konsernsjef i Hydro ASA etter at Eivind Reiten i dag gjorde det kjent at han vil gå av. Foto: Heiko Junge  / SCANPIX
NY SJEF: Svein Richard Brandtzæg (51) tar over som konsernsjef i Hydro ASA etter at Eivind Reiten i dag gjorde det kjent at han vil gå av. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

1979: Nattskiftet på gulvet i Hydro 2009: Topp-sjef med fem. mill i året

Kommende Hydro-topp Svein Richard Brandtzæg (51) startet på gulvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Tidlig i dag ble det klart at Eivind Reiten (55) hadde bestemt seg at nok var nok: Han går av som Hydro-sjef.

• Les: Reagerer på Reitens etterlønn

• Les: Nye blikk, nye øyne, ny energi inn

30. mars vil den noe mer ukjente Svein Richard Brandtzæg (51) ta over toppjobben.

- Det var utenkelig for meg at jeg skulle bli tilbudt denne jobben da jeg hadde sommerjobb i Hydro for 30 år siden, sier en blid Brandtzæg til Dagbladet.no.

Sommeren 1979 var nemlig 51-åringens første møte med gigantbedriften.

- Jeg jobbet som cellepasser på Søderberg-anlegget på Karmøy. Jeg husker at Gro Harlem Brundtland var miljøvernminister den gangen. En dag kom hun på besøk til oss på Karmøy. Det var en stor dag, sier han.

Reserve-brannmann i Trondheim
I går signerte han kontrakten som toppsjef i samme firma. Noe som sikrer ham en årsinntekt på rundt fem millioner kroner.

- Jeg får en betydelig høyere lønn nå enn hva jeg hadde da. Men den sommerjobben var slettes ikke verst betalt. Jeg jobbet i et såkalt flerskiftsystem, som innebar både dag- og nattjobbing. Det var gode penger i en ellers fattig studenttilværelse den gangen, sier Brandtzæg.

Da han jobbet på Karmøy var han i gang med kjemistudiene på det som ble den gangen ble kalt NTH i Trondheim. I 1981 fikk han sitt diplom. Brandtzæg gikk direkte i gang med doktorgraden sin i samme fag.

- Jeg jobbet også som reservebrannmann. Alt for å ha minst mulig studielån, sier han til Dagbladet.no.

Nå tar han over sjefsstolen i et firma som også har det utfordrende økonomisk i finanskrisetider.

- Det er økonomisk vanskelig tider, men verden trenger aluminium, så jeg er positiv for framtida. Hydro har vært igjennom økonomiske kriser tidligere i historien, og jeg tror vi skal komme styrket ut av denne også, sier han.

Satser miljø
Og Brandtzæg selger seg også som en grønn Hydro-topp.

- Vi har verdens mest effektive metallproduksjon. Vi satser stort på resirkulering og energibygg for å nevne noe. Miljøaspektet blir svært viktig for meg som Hydro-sjef, sier Brandtzæg.

Den ferske sjefen sier han er forberedt på å gå fra mer eller mindre ukjent til å bli en av industrinorges mest kjente personer i årene fremover.

51-åringen får full støtte av sin kone og sine tre barn.

- De har vel erfart at jeg har fått større og større oppgaver i Hydro, men jeg har virkelig ambisjoner om å balansere jobb og fritid på en fornuftig måte, også i fremtiden, sier Brandtzæg.