1988: 180 000 skolebarn og 50 000 rekrutter ble vaksinert Nå: 295 syke vil ha gransking

Syke forsøkskaniner føler de er blitt møtt med mistro av staten.

FORSØKSKANINER: 180 000 ungdomsskoleelever prøvde ut en vaksine mot hjernehinnebetennelse mellom 1988 og 1991 i regi av Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet. Faksimile: Brosjyren «Vaksineforsøket-88», Statens institutt for folkehelse
FORSØKSKANINER: 180 000 ungdomsskoleelever prøvde ut en vaksine mot hjernehinnebetennelse mellom 1988 og 1991 i regi av Statens institutt for folkehelse, nå Folkehelseinstituttet. Faksimile: Brosjyren «Vaksineforsøket-88», Statens institutt for folkehelse Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Foreningen «Gransking av vaksineforsøket» har nå sendt brev til helse- og omsorgsminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg med krav om at et vaksineforsøk, som ungdomsskoleelever på 80- og 90-tallet ble utsatt for, må granskes.

Les hele kravbrevet her.

Dagbladet har en rekke ganger skrevet om det såkalte «Vaksineforsøket-88».

Mellom 1988 og 1991 ble 180 000 skoleelever ved 1335 norske ungdomsskoler vaksinert.

I tillegg deltok 50 000 rekrutter i det gigantiske vaksineforsøket mot meningokokk B-bakterien som forårsaker hjernehinnebetennelse.

Krever uavhengig gransking Gruppa, som nå krever en uavhengig gransking, viser til at vaksineforsøket ble slaktet av en regjeringsoppnevnt granskingskomite i 2007. Deres påstand er at den såkalte Aasland-rapporten ikke fikk noen konsekvenser, slik daværende helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad lovet at den skulle. - Vi skadde tar nå selv opp kampen med krav om en grundig og uavhengig gransking. Folkehelseinstituttet fikk granske og frikjenne seg selv i 2007, samtidig som folkehelsedirektøren beklaget på direktesendt tv til de som hadde blitt skadet, sier talskvinne Lene Loe for foreningen til Dagbladet. Foreningen sier at 295 navngitte personer med dokumenterte sykdommer som kan knyttes til vaksineskade stiller seg bak kravbrevet som nylig er blitt sendt til helseminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg og utvalgte regjerings- og stortingsmedlemmer.  - Møtt med mistro - De skadelidte er siden vaksineforsøket blitt møtt med mistro av staten. De som har hatt ressurser til det har måttet gå rettens vei for å bli hørt. De aller fleste sakene har havnet hos Norsk pasientskadeerstatning (NPE) der 90 prosent av dem har fått avslag på søknadene sine om erstatning. Dette til tross for at de ble lovet full økonomisk oppreisning hvis de skulle få helseskader i forbindelse med forsøket, sier Loe. Foreningen viser til at Høyesterett  i 2013, i saken til May Britt Hovland, slo fast at meningokokkvaksineforsøket har resultert i sykdom De mener dommen bør skape presedens for de mange andre som tok skade av vaksineforsøket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer