1995: Året da alt forandret seg

Anders Behring Breivik falt ut av sitt vante miljø, mistet kontakten med faren, mistet venner, meldte seg inn i Frp, og begynte med ekstrem trening.

ÅRBOKA: Anders Behring Brevik begynte i på Oslo handelsgymnasium i 1995. Det skjedde store forandringer i livet til Behring dette året.
ÅRBOKA: Anders Behring Brevik begynte i på Oslo handelsgymnasium i 1995. Det skjedde store forandringer i livet til Behring dette året. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har ikke snakket med faren min siden han isolerte seg da jeg var 15, han var ikke fornøyd med min graffitifase fra 13 - 16, skriver Anders Behring Breivik i sitt manifest.

Faren har i intervju med Dagbladet bekreftet at de ikke har hatt kontakt siden 1995. Han beskriver sønnen som svært vanskelig.

Det skjedde mange dramatiske endringer i den massedrapssiktedes liv på midten av 1990-tallet.

- Det skjer ofte forandringer i folks måte å være på i puberteten. Av en eller annen grunn skjer disse endringene med ham, kanskje fordi han går inn i puberteten med de forutsetningene han har. Endringene er med på å skape disse forandringene, som at man mister venner og endrer miljø. Jeg tror det er feilaktig å tillegge dette til at han mistet kontakten med faren, det er det mange som gjør, sier psykologiprofessor Svenn Torgersen til Dagbladet.

Brøt med bestevennene
Samtidig mistet Anders Behring Breivik brått kontakten med sin bestevenn.

- Min beste venn i mange år, en muslim som vokste opp på Oslo vest (...). Kort tid etter at vi brøt kontakten begynte han å henge med pakistanere, skriver Breivik.

På nettstedet Document.no skrev Breivik at de var bestevenner fra 12 til 17. Flere venner sier til Dagbladet at de to var som erteris, inntil noe brått skjedde.

En annen venn av Breivik sier til Dagbladet at han selv mistet kontakten med Brevik da han var 15.

ÅRBOKA FRA RIS UNGDOMSSKOLE: I årboka påstås det at Anders Behring Breivik forsøkte å slå til rektor, og at han er blitt uvenner med alle. Slike årbøker skrives ofte i en frekk tone.
ÅRBOKA FRA RIS UNGDOMSSKOLE: I årboka påstås det at Anders Behring Breivik forsøkte å slå til rektor, og at han er blitt uvenner med alle. Slike årbøker skrives ofte i en frekk tone. Vis mer

- Han ble litt utstøtt fra vennegjengen, de var en gjeng på fire - fem stykker, sier han.

I manifestet skriver Breivik at vennskapet med to andre bestevenner også ble brutt på denne tiden fordi han fokuserte på skole, nektet å ta narkotika og ville ut av hip-hop-miljøet.

- En dag hendte det noe og mitt nære vennskap med dem var over. De valgte å fortsette på den samme veien uten meg, de ble mer kriminelle og voldelige og begynte med narkotika, skriver Breivik.

Forsvant fra taggemiljøet
Samtidig skal han også ha blitt utstøtt fra taggemiljøet.

- I mange år var jeg en av de mest bemerkelsesverdige hip-hop'erne fra Oslos vestkant. Da jeg var 15 år var jeg den mest aktive taggeren i Oslo, noe flere i det gamle hip-hop-miljøet kan bekrefte, skriver Breivik i sitt manifest. Han skriver at drivkraften var at så mange så opp til ham.

Dagbladet har vært i kontakt med flere kilder i taggemiljøet, som alle benekter denne påstanden. De mener han var en såkalt «nobody» uten kredibilitet.

Da han var 15 år gammel, forsvant han bare fra miljøet, ifølge Dagbladets kilder. De mener han ble utstøtt.

Ifølge hip-hop-nettestedet Kingsize.no skal Breivik ha tystet på vennene sine da han ble arrestert for tagging i 1995, og deretter frosset ut. De skriver også at det er ren ønsketenkning at Breivik var en innflytelsesrik tagger.

- Jeg husker taggen hans fra den tiden, han forsvant ut av scenen like fort som han kom, han var en døgnflue, en toy. Drøyt å skryte på seg legendestatus. Han betyr ingenting for den norske graffitiscenen, heter det i en kommentar på nettstedet.

- Kan bidra
- Slike enkeltepisoder med avvisning kan ikke forklare den adferd han her har lagt for dagen, men kan ha bidratt til å gi ham et lite puff i en eller annen retning, sier ekspert i barnepsykologi Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø til Dagbladet.

SLIK HAN VIL FREMSTILLE SEG SELV: Behring Brevik har ikke ønsket at politiet skal ta bilder av ham etter arrestasjonen. Han ønsker å fremstå med bildene han har offentliggjort i manifestet.
SLIK HAN VIL FREMSTILLE SEG SELV: Behring Brevik har ikke ønsket at politiet skal ta bilder av ham etter arrestasjonen. Han ønsker å fremstå med bildene han har offentliggjort i manifestet. Vis mer

Han mener å se klare tegn på en narsissistisk personlighetsforstyrrelse, noe som blant annet innebærer et ønske om å bli godt likt.

- Da kan avvisninger i viktige faser av livet bidra til at han går inn i en tilværelse hvor han utvikler disse ideene.

Begynte å bole
Samtidig begynte Breivik å fokusere på kropp. Han har selv fortalt venner at han gikk på trening hver morgen før skoletid da han gikk på ungdomsskolen. Venner av Behring Breivik forteller at begynte med anabole steroider.

- Han var veldig tidlig opptatt av å pumpe jern. Han begynte å pumpe allerede i 8. eller 9. Jeg husker at han var veldig opptatt av å være svær og sterk, sier en venn.

- Jeg husker ham som en stille og sjenert fyr. Og han var ganske storvokst - en svær fyr for alderen, forteller en annen.

- Min oppfatning av han på den tida var at han var en helt normal fyr, og viste ingen tegn til ekstremisme da. Det må ha kommet senere, sier en venn fra disse årene til Dagbladet.

Skiftet politisk ståsted
- Vi var i samme vennekrets på ungdomsskolen og videregående. På den tida var han i et helt annet miljø. Politisk var han på venstresida, men han var ikke politisk aktiv, sier en ungdomskamerat av den siktede.

Breivik skriver at han brøt med hip hop-miljøet i 1995 og ble med FpU. Ifølge ham selv hadde hans politiske holdninger vært totalt ignorante, det var først nå han forsto «koblingen mellom islam, media, venstresiden og myndighetene». Han begynte å lese seg opp.

- Dette var perioden da jeg bestemte meg for å dedikere livet mitt til politikk for å endre systemet, skriver han.

I 2000 sier Breivik at han begynner å gi opp den demokratiske kampen. Han går etter hvert ut av Frp. NATOs bombing av serbere i 1999 var det som fikk han til å vippe over. Han bestemmer seg for å gå inn i det han kaller «motstandsbevegelsen» og er villig til å bruke vold.

SKIFTET VENNER: Ifølge kilder Dagbladet har snakket med ble Anders Behring Breivik utstøtt av taggemiljøet han var en del av på midten av 1990-tallet. Han brøt også med sine tre nærmeste kompiser. Her er han på fest med svenske tenåringer. Foto: Privat
SKIFTET VENNER: Ifølge kilder Dagbladet har snakket med ble Anders Behring Breivik utstøtt av taggemiljøet han var en del av på midten av 1990-tallet. Han brøt også med sine tre nærmeste kompiser. Her er han på fest med svenske tenåringer. Foto: Privat Vis mer
- VAR SNILL OG GJORDE LITE NUMMER UT AV SEG: Venner av Behring Breivik på barne- og ungdomsskolen forteller om en normal elev som hjalp andre i klassen. Senere endret dette seg. Her er Behring Breivik på sommeravslutning på Smestad barneskole. Foto: Privat
- VAR SNILL OG GJORDE LITE NUMMER UT AV SEG: Venner av Behring Breivik på barne- og ungdomsskolen forteller om en normal elev som hjalp andre i klassen. Senere endret dette seg. Her er Behring Breivik på sommeravslutning på Smestad barneskole. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer