Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

2 000 000 i tog mot Berlusconi

Opp til to millioner mennesker tok til gatene i Roma i går, i protest mot statsminister Silvio Berlusconi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri tidligere har så mange mennesker deltatt i en demonstrasjon i Italia.

Demonstrasjonen var også en kraftig markering mot terrorisme og spesielt drapet på regjeringsrådgiveren som førte det omstridte lovforslaget i pennen.

Over 9.000 busser og 60 spesialtog brakte medlemmer av Italias største landsorganisasjon CGIL til Roma fra alle kanter av landet. Det sentrale Roma var avstengt for all trafikk.

Samtidig var det et voldsomt politioppbud for å slå ned eventuell uro, og mange hundre globaliseringsmotstandere sluttet seg til demonstrantene. Italiensk TV og arrangørene anslo at opp til to millioner deltok i protesten, mens politiet anslo menneskemengden til minst en million.

Oppsigelser lettere

- Vi er mange, og vi er her for å kjempe mot terrorismen og forsvare våre rettigheter, sa CGILs leder Sergio Cofferati før han skulle tale til demonstrantene som møttes i den store Circo Massimo, stedet der romerne kappkjørte med sine spesielle hestekjerrer under Romerriket.

Det er spesielt Berlusconis planlagte reform av arbeidslovgivningen som har vakt sinne blant arbeiderne. Fagforeninger frykter at reformen vil gjøre det lettere for firmaer å gi ansatte sparken.

Regjeringen hevder på sin side at hensikten er å skape flere arbeidsplasser ved hjelp av et mer fleksibelt arbeidsmarked. Italienske fagforeninger har varslet generalstreik mot reformen.

Protesten lørdag var opprinnelig planlagt utelukkende som en demonstrasjon mot de nye arbeidslovene, men ble omgjort til også å omfatte protest mot terror etter at rådgiveren Marco Biagi ble drept.

Ansvar

Drapet på Biagi har utløst frykt for at terrorismen kan være på vei tilbake i italiensk politikk slik den var på 1970- og 1980-tallet. Noen som hevder de er en gren av Røde Brigader tok på seg ansvaret for drapet på Biagi, som var sentral i utarbeidelsen av de omstridte arbeidsreformene regjeringen vil ha gjennomført.

- Den væpnede kjernen i vår organisasjon henrettet Marco Biagi, skrev de i en uttalelse lagt ut på Internett. Ifølge gruppen ville Biagis arbeidsreformer føre til en «systematisering av utnyttelsen av arbeidere.»

Drapet skjedde på et tidspunkt med sterk politisk og sosial spenning i Italia. Da Biagi ble gravlagt fredag, ba statsminister Silvio Berlusconi fagbevegelsen om å bli med i forhandlinger om de foreslåtte lovene, bare en uke etter at forhandlingene brøt fullstendig sammen fordi regjeringen sa den ikke ville gi flere innrømmelser.

I 1994 tvang en serie protester den daværende regjeringen til Berlusconi til å gå av, men hans nåværende regjering sitter betydelig tryggere i stolen.

(NTB-Reuters-DPA)

<B>SENTRUM SPERRET AV: Fra hele Italia kom demonstrantene til Roma for å vise at de ikke vil godta det omstridte lovforlaget fra Berlusconis regjering.
<B>TO MILLIONER DEMONSTRANTER: Demonstrantene fylte opp hele sentrum av Roma i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!