2 593 flere uten studietilbud

43 155 fikk innvilget førstevalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): I alt 8.914 søkere til studieplasser står uten tilbud etter sommerens hovedopptak i går. Det er 2.593 flere enn i fjor.

Og denne økningen av studenter uten tilbud kommer på tross av at 4.251 flere har fått tilbud denne sommeren enn enn ved samme opptak i fjor.

Forklaringen ligger i den rekordartede søkningen til universiteter og høgskoler etter at finanskrisen satte inn for fullt og strammet til arbeidsmarkedet.

Ny sjanse 29. juli
Antallet søkere i år er 104.238 mot 94.032 i fjor, viser en statistikk som Samordna opptak har lagt fram i formiddag.
Av de 104.238 som søkte innen april i år, var det 75.068 som hadde kvalifikasjoner til å komme inn på minst et studium.

66.151 av disse har fått et studietilbud, og resten får en ny mulighet når restplassene legges ut fra 29. juli.

Det er tre dager etter svarfristen for de som har fått postivt svar allerede.

I alt 43.155 av søkerne fikk innvilget sitt førstevalg. Alle må svare innen søndag 26. juli. Ikke noe svar betyr nei.

Ledig over 350 steder
I mellomtiden har høyskoler og universiteter over hele landet lagt lagt ut sine ledige tilbud på Restetorget. I formiddag er det fortsatt over 350 utdanningssteder som har et tilbud.

Det er fortsatt medisinstudiet som har de høyeste opptakskravene, mens de såkalt trygge yrkene øker mest i søkerbunken.  Over 4.000 vil starte lærerutdanning til høsten - 34 prosent mer enn i fjor.

Boligkrise
Neste utfordring for alle som har kommet gjennom første nåløye, er å finne et sted å bo. Studentenes Landsforbund spår allerede boligkrise.
Over 12.000 studenter står allerede på venteliste for å få studentbolig.
- Vi vet allerede nå at det vil bli en større boligkrise enn i fjor, og da var det rekordmange køer, sier leder Ina Tandberg i Studentenes Landsforbund til NTB.

 ETTERTRAKTET:  Studieplasser i Trondheim er ettertraktet. Her daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal på omvisning på SINTEFs Mi Na-laboratorium i 2006. Dag Wang demonstrerer. Arkivfoto:  MORTEN HOLM, SCANPIX.
ETTERTRAKTET: Studieplasser i Trondheim er ettertraktet. Her daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal på omvisning på SINTEFs Mi Na-laboratorium i 2006. Dag Wang demonstrerer. Arkivfoto: MORTEN HOLM, SCANPIX. Vis mer