2 av 362 kvinner fikk avslag i abortnemndene: - Utdatert

Hvert år må 400 kvinner møte i nemnd for å få abort mellom uke 12 og 18. Det er på tide de slipper, sier AUF-leder Ina Libak.

KVINNEKAMPEN: AUF-leder Ina Libak kjemper for å utvide selvbestemt abort til uke 18.
KVINNEKAMPEN: AUF-leder Ina Libak kjemper for å utvide selvbestemt abort til uke 18. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Abortnemndene har gått ut på dato. Det viktigste er at det burde være opp til kvinnene og familiene selv om man tar abort, og det er en ekstra belastning for mange å møte i nemnd og at noen andre skal ta valget for deg, sier AUF-leder Ina Libak til Dagbladet.

Loven om selvbestemt abort fylte 40 år i fjor og Norge har det siste halve året fått en abortdebatt igjen da Erna Solberg åpnet opp for å forhandle om paragraf 2c og fosterreduksjon da KrF ønskt å gå inn i regjering.

Men det er også krefter som ønsker å trekke loven i mer liberal retning. AUF vedtok i fjor høst at de ønsker å utvide selvbestemmelsesperioden til uke 18. En slik endring ville for eksempel gjort hele debatten om selvbestemt fosterreduksjon overflødig, siden inngrepet foretas mellom uke 12 og 14.

Hovedparolen i 8. mars-toget i Oslo er i år å fjerne abortnemndene.

RASER: Komiker og feminist Sigrid Bonde Tusvik raser mot mulig endring av abortloven. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Ina Libak lener seg på tall fra blant annet Sverige når hun forklarer hvorfor selvbestemmelsesperioden bør utvides.

- Når man skal debattere abort, som er et vanskelig etisk tema, er det viktig å se nyansert på det og at det er faktabasert. I Sverige har de aldri hatt abortnemnd og har tilsvarende aborttall som i Norge, men de har færre seinaborter.

- Det er ikke sånn at kvinner ønsker å ta abort seint i svangerskapet. Tvert imot, sier Libak.

5,5 promille

I 2017, som er det siste året man har statistikk fra, møtte 386 kvinner som var gravide mellom uke 12 og 18 i abortnemnd i Norge. 25 av nemndbehandlingene mangler det statistikk over, så av de 361 resterende fikk 10 avslag i den første behandlingen.

Får man avslag på abort, blir kvinnen automatisk overført til en klagenemnd. Bare sju av disse ti med avslag møtte til ankebehandlingen.

- Det kan være ulike årsaker til at de ikke møter. Avslaget i primærnemnda kan være en støtte til at kvinnen egentlig ikke ønsker abort, men følte seg presset av dem rundt seg. Noen «innfinner seg» med avslaget og endrer mening og møter derfor ikke i klagenemnda, uttalte overlege Mette Løkeland ved Abortregisteret i Folkehelseinstituttet til instituttets hjemmeside.

Av de sju som møtte i klagenemnda fikk to kvinner avslag.

Det vil si at av totalt 362 kvinner som søkte om avbrudd mellom uke 12 og uke 18 fikk to kvinner avslag - eller 5,5 promille.

- Det å ta abort er en vanskelig løsning for alle som velger det. Et alternativ til nemnd kan være at man får tilbud om en samtale med helsepersonell. Utfordringen ligger i at det er en nemnd som i dag tar avgjørelsen for kvinnen, sier Libak.

- Den er en stor belastning for en kvinne og familie og først ta et valg om abort og så få avslag i en nemnd. At noen andre skal si «nei, det er ikke en god nok grunn», og så må du gjennom en ny prosess i klagenemnd med alt det medfører av ekstra belastning, sier Libak.

Bevegelse i Ap

Det er bevegelse i Arbeiderpartiet for å utvide selvbestemmelsen til uke 18. I helga var det en rekke fylkesårsmøter og i Akershus Ap og det nyopprettede Vestland Ap vant AUF fram. Forslaget ble avvist i Østfold, Trøndelag, Telemark og Innlandet.

Det er foreløpig usikkert om AUF ønsker å løfte det inn på landsmøtet i Arbeiderpartiet.

- Abortloven er et kompromiss som har fungert i 40 år. Hvorfor skal dere ta en kamp på dette og risikere en opprivende abortdebatt?

- Nå er det ikke akkurat vi som har startet en opprivende abortdebatt. Det er Høyre som valgte å sette abortloven i spill ved å åpne for å innskrenke abortloven. Da er det i hvert fall legitimt at noen av oss som mener vi skal fjerne abortnemndene skal uttale oss og jobbe for det.

- Jeg hadde håpet at den dagen man skulle gjøre noe med abortloven etter 40 år, som skjer nå med fosterreduksjon, så skulle det være å fjerne abortnemndene og styrket rettighetene til kvinnene. Ikke at man innskrenker rettighetene.

Grensen for selvbestemt abort går ved uke 18, for Libak. Storbritannia har for eksempel abort til uke 24.

- Vi ønsker å fjerne nemndene til uke 18, men jeg er veldig klar på at vi ikke skal utvide etter det. AUF ønsker at det skal være en balanse der fosteret får økt beskyttelse utover i svangerskapet, sier AUF-leder Ina Libak.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer