Sextrakassering, #metoo

2 av 5 norske kvinner har opplevd seksuell trakassering: - Jeg er blitt nøye på å låse hotelldøra

43 prosent kvinner over 17 år har opplevd krenkende eller plagsom seksuell oppmerksomhet, viser nye tall fra Ipsos.

TRUET: - Jeg har fått beskjed om at jeg burde gjengvoldtas, forteller lege Ingeborg Steinholt om sine opplevelser som representant for Rødt i fylkestinget i Nordland. Foto: Hildegunn Nielsen / Brønnøysunds Avis
TRUET: - Jeg har fått beskjed om at jeg burde gjengvoldtas, forteller lege Ingeborg Steinholt om sine opplevelser som representant for Rødt i fylkestinget i Nordland. Foto: Hildegunn Nielsen / Brønnøysunds Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I aldersgruppa 25-39 år svarer hele 65 prosent av kvinnene at de har opplevd uønsket krenkende eller plagsom seksuell oppmerksomhet.

Én av dem er lege Ingeborg Steinholt (31) i Sømna i Nordland, som forteller om trakassering som fylkespolitiker for Rødt:

- Jeg har fått beskjed om at jeg burde gjengvoldtas. Jeg vet om mange kvinner som har opplevd liknende episoder. Jeg har også sett det selv, sier Ingeborg Steinholt.

Fire av ti

I en meningsmåling gjennomført på telefon 20.-22. november med 918 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen spurte Ipsos:

«Har du noen gang opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet som du opplevde som krenkende eller plagsom?»

43 prosent av kvinnene svarte ja, 56 prosent svarte nei, mens en prosent svarte vet ikke. Blant menn svarer 14 prosent ja og 86 prosent nei.

Til Ipsos svarer 52 prosent av kvinnene mellom 17 og 24 år at de har opplevd uønsket krenkende eller plagsom seksuell oppmerksomhet. De tilsvarende tallene for aldersgruppa 40-59 år er 35 prosent og for kvinner eldre enn 60 år 28 prosent. Kvinner med universitetsgrad er mest utsatt, ifølge målingen.

Naivt å tro

Lege Ingeborg Steinholt forteller at hun har opplevd seksuell trakassering i politikken, men aldri i helsevesenet.

I går fortalte hun i Brønnøysunds Avis om sine erfaringer som ung fylkespolitiker for Rødt.

– Mitt hovedpoeng er ikke å komme med ei personlig historie. Jeg vil heller si at det er naivt å tro at seksuell trakassering ikke finner sted i politikken også. Dette er et samfunnsproblem, sier Steinholt til Dagbladet.

Grove sms'er

Etter politikkoppslag i media kunne hun få meldinger om at hun var for stygg til å få seg et mannfolk og slibrige invitasjoner.

– De fleste kvinner jeg kjenner til har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet. Det kan være grove seksuelle meldinger og uønsket atferd. Jeg har også mottatt gjentatte grove seksualiserte meldinger fra menn som er aktiv i det politikken. Jeg er blitt nøye på å låse hotelldøra mi, for jeg har opplevd at det kommer menn å banker seint på natta. Følelsen i ettertid var «sånn er det bare», og det mener jeg vi ikke bør akseptere, sier Ingeborg Steinholt.

– Det bør bli enklere å si fra når man opplever trakassering eller overgrep, og det bør bli helt naturlig å si fra hvis man ser eller hører at dette skjer. Også menn i mellom, sier hun.

Steinholt tror alle partiene, fra høyre til venstre, ønsker å ta affære når seksuell trakassering finner sted internt i partiet.

– Men det er vanskelig å få bukt med en sånn ukultur dersom ikke menn selv tar det på alvor. Så lenge slibrige bemerkninger eller antydninger godtas, og ikke slås ned på av de mennene som ikke syns det er ok med slik oppførsel, kommer vi ingen vei. Menn har selv ansvar for å skape en kultur blant seg imellom som ikke fører til trakassering av kvinner, sier hun.

Horne er opprørt

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne opplyser til Dagbladet at hun opprøres over tallene i Ipsos-målingen.

- Seksuell trakassering er uakseptabelt og ulovlig. Jeg er glad for at tema er blitt satt på dagsorden, blant annet gjennom kampanjen #metoo. Kampanjen bidrar til å løfte fram viktige historier fra kvinner og menn verden over.

ULOVLIG: Solveig Horne sier hun er glad metoo har blitt et fenomen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
ULOVLIG: Solveig Horne sier hun er glad metoo har blitt et fenomen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

På agendaen

Horne understreker at alle offentlige myndigheter, skolemyndigheter og arbeidsgivere i dag har en plikt til å jobbe aktivt mot seksuell trakassering innenfor egen virksomhet, og eventuelt sette i verk tiltak.

- Om en drøy uke skal arbeidsministeren og jeg møte arbeidslivets parter, og da vil seksuell trakassering stå på agendaen. I 2018 skal Arbeidstilsynet, Likestillings- og diskrimineringsombudet og partene i arbeidslivet gjennomføre informasjons- og veiledningstiltak om seksuell trakassering rettet mot arbeidsgivere, arbeidstakere, kolleger og kunder i serveringsnæringen, opplyser Solveig Horne.

Unge og sårbare

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier til Dagbladet at hun før #metoo ville vært overrasket over tallene til Ipsos.

- Men ikke nå, når vi gjennom kampanjen får dokumentert hva som er situasjonen. Unge jenter i arbeidslivet, uten fast jobb, er sårbare arbeidsmessig. Det gjør dem mer utsatt i forhold til sjefer eller andre personer som har makt og innflytelse over deres arbeidsdag. At kvinner i alderen 25-39 år rammes hardest og har flest historier rimer overens med vår erfaring, sier Hanne Bjurstrøm.

Student og professor

Ombudet får også med jevne mellomrom inn saker fra utdanningsinstitusjonene.

- Både fra universiteter og høgskoler får vi inn klager fra studenter som er gjenstand for uønsket seksuell oppmerksomhet fra professorer og forelesere.

Det positive er at vi etter #metoo har fått mange henvendelser fra arbeidsgivere som ønsker veiledning og opplæring, forteller Hanne Bjurstrøm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer