Sextrakassering, #metoo

2 av 5 norske kvinner har opplevd seksuell trakassering: - Jeg er blitt nøye på å låse hotelldøra

43 prosent kvinner over 17 år har opplevd krenkende eller plagsom seksuell oppmerksomhet, viser nye tall fra Ipsos.

TRUET: - Jeg har fått beskjed om at jeg burde gjengvoldtas, forteller lege Ingeborg Steinholt om sine opplevelser som representant for Rødt i fylkestinget i Nordland. Foto: Hildegunn Nielsen / Brønnøysunds Avis
TRUET: - Jeg har fått beskjed om at jeg burde gjengvoldtas, forteller lege Ingeborg Steinholt om sine opplevelser som representant for Rødt i fylkestinget i Nordland. Foto: Hildegunn Nielsen / Brønnøysunds Avis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I aldersgruppa 25-39 år svarer hele 65 prosent av kvinnene at de har opplevd uønsket krenkende eller plagsom seksuell oppmerksomhet.

Én av dem er lege Ingeborg Steinholt (31) i Sømna i Nordland, som forteller om trakassering som fylkespolitiker for Rødt:

- Jeg har fått beskjed om at jeg burde gjengvoldtas. Jeg vet om mange kvinner som har opplevd liknende episoder. Jeg har også sett det selv, sier Ingeborg Steinholt.

Fire av ti

I en meningsmåling gjennomført på telefon 20.-22. november med 918 stemmeberettigede i et landsrepresentativt utvalg av befolkningen spurte Ipsos:

«Har du noen gang opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet som du opplevde som krenkende eller plagsom?»

43 prosent av kvinnene svarte ja, 56 prosent svarte nei, mens en prosent svarte vet ikke. Blant menn svarer 14 prosent ja og 86 prosent nei.

Til Ipsos svarer 52 prosent av kvinnene mellom 17 og 24 år at de har opplevd uønsket krenkende eller plagsom seksuell oppmerksomhet. De tilsvarende tallene for aldersgruppa 40-59 år er 35 prosent og for kvinner eldre enn 60 år 28 prosent. Kvinner med universitetsgrad er mest utsatt, ifølge målingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer