MYSTERIUM: Et makabert syn møtte tilskuere ved Nova Scotia i Canada, 26. desember. Nå prøver eksperter å finne årsaken til hendelsen. Video: Facebook/Eric Bruce Hewey via Storyful Vis mer

20 000 fisk og andre arter ligger døde på en strand i Canada. Ingen skjønner hvorfor

Mystisk funn i Canada.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Titusener av fisk, krabber, hummer, sjøstjerner og kamskjell ligger døde på en strand på vestkysten av Nova Scotia i Canada.

Og ingen skjønner hvorfor.

Ifølge kanadiske myndigheter skal det være snakk om til sammen 20 000 døde fisk og skalldyr, skriver CNN og National Post.

Ukjent årsak

Som følge av fiskemysteriet undersøker nå myndighetene vannet for blant annet giftstoffer og sykdommer. De skal også sjekke hvor høyt oksygennivået er.

- Vi begynte å se mange døde arter i slutten av forrige uke, men de siste 48 timene har vi fått flere rapporter, sier Doug Wentzell, regional direktør for Fiskeridepartementet til National Post.

Ikke spis fisken!

Canada oppfordrer nå forbrukere til å bare kjøpe sjømat fra autoriserte leverandører.

- Død fisk funnet på land bør ikke spises. Forbrukere oppfordres til å kjøpe sjømat fra lisensierte selgere, skriver fiskeridepartementet i en Twitter-melding.

ET MYSTERIUM: Et utrolig syn dukket opp mandag 14. november i Shinnecock-kanalen i New York: Tusenvis, sannsynligvis millioner av døde fisk. I videoen kommer det fram noen teorier om hva som kan ha skjedd. Video: News 12 Long Island LLC; MARTIN WEST via CNN Vis mer Vis mer

Massiv fiskedød har skjedd flere ganger før. Blant annet i november i år lå tusenvis av døde fisk i Shinnecock-kanalen i New York.

Også i innsjøen Hongcheng i Kina ble det funnet flere tonn døde fisker tidligere i år.

Det kan være mange årsaker til at en stor mengde fisk eller andre vesen som lever i sjøen plutselig dør. Det kan være kjemiske midler eller for lite oksygen i vannet.

Økt bestand

Ifølge Chris Gobler, professor ved Stony Brook University, er det vanlig at fisken dør når oksygennivået synker.

- Når slusene i kanalen (Shinnecock) er stengt, står vannet stille. Når vannet er stille, synker oksygennivået. Kanskje ikke til et nivå som dreper fisken, men når bestanden øker, går oksygennivået ned enda fortere, sier Gobler til nettstedet 27east.

Gobler tror at årsaken til fisken i Shinnecock-kanalen i New York døde, var fordi bestanden økte samtidig som vannet sto stille. Også mange steder i USA er fiske regulert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer