Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Verdens klima-tilstand

20 000 forskere slår alarm: Nå er «advarselen til menneskeheten» mest diskutert noensinne

USAs Donald Trump tror ikke på menneskeskapte klimaforandringer, men har aldri hatt flere motstandere.

VERSTING: Veiene i Beijing, Kina, er fylt av biler som bidrar til at verden er langt unna å klare de voldsomme kuttene som trengs for å hindre en varmere verden. Foto: Jason Lee / Reuters / Scanpix
VERSTING: Veiene i Beijing, Kina, er fylt av biler som bidrar til at verden er langt unna å klare de voldsomme kuttene som trengs for å hindre en varmere verden. Foto: Jason Lee / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 25 år siden skrev 1700 uavhengige forskere, herunder en rekke Nobel-prisvinnere, et brev der de «advarte menneskeheten» om at de måtte endre livsstilen sin, om miljøet skulle reddes.

Med god grunn: Med unntak av at ozon-lagets skjebne er langt bedre enn forskerne fryktet for 25 år siden, har det meste blitt verre når det gjelder verdens klima.

Mest diskutert

POLENE SMELTER: Isblokker flyter ut fra King George-øya i Antarktis. Klimaendringene har enorme endringer her. Noen arter vil forsvinne og andre vil ta over. Det er for tidlig å si hva konsekvensene blir av dette. Foto: Mathilde Bellenger / Afp / Scanpix
POLENE SMELTER: Isblokker flyter ut fra King George-øya i Antarktis. Klimaendringene har enorme endringer her. Noen arter vil forsvinne og andre vil ta over. Det er for tidlig å si hva konsekvensene blir av dette. Foto: Mathilde Bellenger / Afp / Scanpix Vis mer

I november i fjor publiserte derfor mer enn 15 000 forskere fra 184 land en ny «advarsel til menneskeheten». Denne er nå underskrevet av over 20 000 forskere, og verden synes å lytte:

Brevet om verdens haltende tilstand er et av de mest diskuterte forsknings-verk som noen gang er publisert, og påvirker nå politikken, ifølge The Independent.

En av forskerne som har skrevet under, er Nicole Aberle-Malzahn, førsteamanuensis, marinebiolog og oseonograf ved NTNU i Trondheim.

VIKTIG KAMPANJE: Biolog og førsteamanuensis ved NTNU, Nicole Aberle-Malzahn, er en av de over 20 000 forskerne som står bak klimaadvarselen. Foto: NTNU
VIKTIG KAMPANJE: Biolog og førsteamanuensis ved NTNU, Nicole Aberle-Malzahn, er en av de over 20 000 forskerne som står bak klimaadvarselen. Foto: NTNU Vis mer

- Vi opplever et ekstremt oppvarmingsscenario. Dette har skjedd de siste 100 årene, men spesielt de siste 40 til 50 årene. Det fører til mer CO2 i havet og økning i temperaturer. Spesielt i nord, sier biologen.

Trump og kinesere må presses

En av grunnene til at Aberle-Malzahn skrev under på brevet, var at forskere verden over nå må jobbe sammen for å tvinge politikerne verden over til å ta klimautfordringene mye mer på alvor.

- Da Trump ble valgt som president, førte det til at våre amerikanske kolleger sliter med å få finansiering til forskning, og til å være med i kampanjer. Det er USA og Kina som bidrar med mest CO2-utslipp, og er klimaverstinger, sier biologen og fortsetter:

- Forskerne i USA og Kina kan nok få vanskeligheter med å skrive under brev som dette, så derfor er det enda viktigere at forskerverdenen står sammen.

To milliarder flere

For verdens klimaproblemer blir stadig verre, ifølge advarselen:

During the last five month of 2017 polar bears have been reported in the Greenlandic village Ittoqqortoormiit 21 times to look for food. In 2007 only nine conflicts between bears and people were registered in the whole of Greenland. This shows that the climate change and melting of the polar ice has made it difficult for the bears to find food in their normal habitat making them seek closer and closer to human settlements in desperation. WWF who are behind the registration of polar bear activity state that they expect the number of bears get... Credit: Scanpix Danmark
During the last five month of 2017 polar bears have been reported in the Greenlandic village Ittoqqortoormiit 21 times to look for food. In 2007 only nine conflicts between bears and people were registered in the whole of Greenland. This shows that the climate change and melting of the polar ice has made it difficult for the bears to find food in their normal habitat making them seek closer and closer to human settlements in desperation. WWF who are behind the registration of polar bear activity state that they expect the number of bears get... Credit: Scanpix Danmark Vis mer
  • I stadig flere steder av verden mangler mennesker rent vann.
  • Det blir stadig mindre fisk å ta opp fra vannet.
  • Forskere finner stadig flere døde soner i vannet.
  • Verdens skoger blir stadig mindre. Mellom 1990 og 2015 har skog på størrelse med hele Sør-Afrika forsvunnet.
  • Klodens biodiversitet - fisker, amfibier, reptiler, fugler og andre dyr - har gått totalt gått ned med 58 prosent mellom 1970 og 2012.
  • Global oppvarming: De ti varmeste målte årene i løpet av de siste 136 målte årene har funnet sted fra 1998.
  • Verdens befolkning øker: Siden 1992 har vi blitt hele 2 milliarder flere mennesker på jorda.

Aberle-Malzahn viser verdens ørkenregioner, som blir stadig varmere.

- Og tørkeperiodene utvides. Det indiske hav er også kraftig rammet, med ekstreme varmetemperaturer i vannet. Som vil føre til flere stormer, orkan er og naturkatastrofer, sier hun.

Politiker-tvang

Forskeren mener verdens fagfolk er nødt til å stå sammen, og tvinge politikerne til handling.

- I Tyskland og Norge er vi bortskjemt med at vi kan mene hva vi vil som forskere, men sånn er det ikke mange andre steder. Derfor er det viktig at forskere verden over står sammen slik at vi kan bekjempe klimautfordringene, sier hun.

Viser til at naturens mangfold, både på lands og til vanns, vil forsvinne i stadig raskere fart om ikke endringer tas:

«Menneskeheten er under eksistensiell trussel på grunn av begrensede ressurser for en stadig raskt-voksende befolkning», advares det om.

KORALLDØD: Store deler av korallrevet i The Great Barrier Reef er, for andre år på rad, rammet av korallbleking. Vanligvis tar det opptil ti år før korallene blir friske igjen, men bleking to år på rad gir ingen håp for korallene. Video: CNN Vis mer

- Verdens biomanfold er truet. Isen som smelter i nord fører til at isbjørnen nå er truet. Den pleier å spies seler og små hvaler, men blir tvunget stadig nærmere de befolkede stedene på Svalbard. De blir tvunget til å spise fugleegg og små fugler, som ikke gir næring som feite seler, sier Aberle-Malzahn.

Hun er ekspert på plankton og småting i havet. På grunn av issmeltingen er det enorme endringer også her. Det kommer nye arter til, som ikke kom tidligere på grunn av is og kaldere vann.

- Nye arter spres, og lokale arter, som den lille polartorsken, fryktes utryddet. Det er veldig dramatiske endringer i Barentshav-økosystemet, i Arktis og Antarktis. På sikt kan dette ha påvirkning på fiskestanden, sier hun.

Norge er ifølge NTNU-forskeren sterkt involvert i forsning, både i Norge og internasjonalt.

Mye feilinformasjon

- Men det har jo blitt snakket om global oppvarming i alle år. Da begynner noen å tvile, når vi har en så voldsom vinter som i år?

- Det er mye feilinformasjon som spres om at klimautfordringene ikke er menneskeskapt. Når det gjelder vinteren, så er den jo bedre enn på mange år i Sør-Norge. Men i Tromsø har de mindre snø, akkurat som Svalbard, sier førsteamanuensisen og fortsetter:

- Svalbard har tredje året uten is og permafrosten smelter ganske mye. Det gir utfordringer for innbyggerne, som bor i hus som er bygget i permafrosten. Snøskredene de siste årene er også eksempler på endringer i negativ regning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!