Verdens klima-tilstand

20 000 forskere slår alarm: Nå er «advarselen til menneskeheten» mest diskutert noensinne

USAs Donald Trump tror ikke på menneskeskapte klimaforandringer, men har aldri hatt flere motstandere.

VERSTING: Veiene i Beijing, Kina, er fylt av biler som bidrar til at verden er langt unna å klare de voldsomme kuttene som trengs for å hindre en varmere verden. Foto: Jason Lee / Reuters / Scanpix
VERSTING: Veiene i Beijing, Kina, er fylt av biler som bidrar til at verden er langt unna å klare de voldsomme kuttene som trengs for å hindre en varmere verden. Foto: Jason Lee / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For 25 år siden skrev 1700 uavhengige forskere, herunder en rekke Nobel-prisvinnere, et brev der de «advarte menneskeheten» om at de måtte endre livsstilen sin, om miljøet skulle reddes.

Med god grunn: Med unntak av at ozon-lagets skjebne er langt bedre enn forskerne fryktet for 25 år siden, har det meste blitt verre når det gjelder verdens klima.

Mest diskutert

I november i fjor publiserte derfor mer enn 15 000 forskere fra 184 land en ny «advarsel til menneskeheten». Denne er nå underskrevet av over 20 000 forskere, og verden synes å lytte:

Brevet om verdens haltende tilstand er et av de mest diskuterte forsknings-verk som noen gang er publisert, og påvirker nå politikken, ifølge The Independent.

En av forskerne som har skrevet under, er Nicole Aberle-Malzahn, førsteamanuensis, marinebiolog og oseonograf ved NTNU i Trondheim.

- Vi opplever et ekstremt oppvarmingsscenario. Dette har skjedd de siste 100 årene, men spesielt de siste 40 til 50 årene. Det fører til mer CO2 i havet og økning i temperaturer. Spesielt i nord, sier biologen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer