EVAKUERES: Frivillige hjelpemannskaper evakuerer innbyggere i byen Townsville, Queensland. Det voldsomme regnværet førte til at myndighetene valgte å åpne noen sluser i Ross River-demningen. Dermed måtte flere tusen mennesker evakueres. Foto: EPA/SCANPIX.
EVAKUERES: Frivillige hjelpemannskaper evakuerer innbyggere i byen Townsville, Queensland. Det voldsomme regnværet førte til at myndighetene valgte å åpne noen sluser i Ross River-demningen. Dermed måtte flere tusen mennesker evakueres. Foto: EPA/SCANPIX.Vis mer

Australia i hardt vær:

20 000 hus evakueres etter ekstrem-regn

Falt 400 mm nedbør.

Australia rammes av høye temperaturer og tørke, samtidig som deler av landet oversvømmes etter voldsomme nedbørsmengder.

Delstaten Queensland ligger i den nordøstlige delen av Australia, og har tropisk klima. Den siste uka har det daglig falt opp mot 400 millimeter nedbør i døgnet, og vannet skaper stadig større problemer.

PÅ UTKIKK: Innbyggere fra Rosslea kjører rundt i bår for å se på skadene vannmassene har påført byen. Foto: EPA/SCANPIX.
PÅ UTKIKK: Innbyggere fra Rosslea kjører rundt i bår for å se på skadene vannmassene har påført byen. Foto: EPA/SCANPIX. Vis mer

Ekstreme nedbørsmengder

Politiet og militæret går nå fra dør til dør for å advare befolkningen om at regnet bare vil bli verre. I løpet av den siste uka har området fått like mye nedbør som de normalt opplever på et helt år.

Over fem hundre hjem er allerede evakuert, og politiet oppfordrer de som bor nærme vannet å forlate husene sine før mørkets frambrudd.

Må evakuere

- Hvis regnet fortsetter på samme nivå i dag og gjennom morgendagen, vil mellom 10 000 og 20 000 hjem måtte evakueres. Det begynner å haste voldsomt for mange mennesker å evakuere, sier assisterende politisjef Steve Munro til nettstedet news.com.au.

STORE SKADER: Store områder i byen Wulguru har blitt ødelagt etter en uke med usedvanlig mye regn. Foto: AAP Image//REUTERS/SCANPIX.
STORE SKADER: Store områder i byen Wulguru har blitt ødelagt etter en uke med usedvanlig mye regn. Foto: AAP Image//REUTERS/SCANPIX. Vis mer

De neste timene er avgjørende

Annastacia Palaszczuk, delstatsminister i Queensland, har advart at de neste 48 timene er avgjørende og har oppfordret befolkningen til å lytte nøye til myndighetenes råd. Katastrofeområdet strekker seg over et 700 kilometer langt område langs kysten fra Cairns til Mackay.

Det har regnet kraftig de syv siste dagene, og gatene er oversvømte i flere byer. Biler, hus, forretninger og dyr er rammet av de voldsomme vannmassene.

I 100-årsflommens episenter, byen Townsville, har det vært 38 redningsaksjoner de siste dagene. I løpet av natta har redningsmannskaper evakuert 80 personer fra lavtliggende områder som var spesielt utsatt for vannmassene. Over 400 personell fra forsvaret har jobbet natt og dag med å legge ut sandsekker for å demme opp for vannet.

FØLGER VANNSTANDEN: Paul Shafer og hans datter Lily følger nøye med hvor mye vannivået stige på målestavene som er satt opp i byen Hermit Park, Townsville. Foto: AAP Image/REUTERS/SCANPIX.
FØLGER VANNSTANDEN: Paul Shafer og hans datter Lily følger nøye med hvor mye vannivået stige på målestavene som er satt opp i byen Hermit Park, Townsville. Foto: AAP Image/REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Demning åpnes

Myndighetene har måtte delvis åpne opp Ross River-demningen, og slipper ut 1 000 kubikkmeter med overvann i sekundet for at den skal være trygg. Over hundre familier måtte evakuere sine hjem som følge av dette.

Elly Carpentier og familien ble tvunget til å søke hjelp sammen med flere andre familier på Bluewater kommunesenter til det verste regnet var over. Hun forlot huset sitt fredag morgen for å hente ungene på skolen. Da hun kom tilbake etter 45 minutter stod huset under vann.

Vannet steg med tre meter

- Det var neste tørt på bakken da jeg dro til skolen. I løpet av en halvtime steg flomvannet med tre meter. Huset mitt var fullstendig under vann. Jeg har aldri sett noe lignende, sier den fortvilte kvinnen til The Guardian.

Darla Astill leder hjelpesentralen i Bluewater. Fredag mottok de over hundre familier som hadde mistet sine hjem og eiendeler i flommen.

- Det er en fortvilet situasjon. Folk sitter og ser at bilene, traktorene og møblene deres seiler forbi i vannmassene. Så lenge det regner, er det ingenting de kan gjøre, sier hun til avisa.