20 000 i bot for jule-fyll

TØNSBERG (Dagbladet): I Tønsberg møter du ingen nåde om du gjør ugagn på vei hjem fra julebordet. To menn fra Fyresdal ble denne uka presentert hver sin bot på 20 000 kroner da de våknet opp i fyllearresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimester Svein Urdal har gitt klar beskjed til sine jurister om å heve bøtenivået betraktelig. Mens de tidligere bøtesatsene har ligget på anslagsvis 2000-5000 kroner, blir de samme forholdene nå straffet med bøter fra 10 000 kroner.

Konstituert politimester Are Bohne mener slett ikke at bøtenivået i hans by er for høyt, snarere at bøtenivået har vært altfor lavt. Han viser til at Stortinget for flere år siden førte an ved å bestemme at promillebilister skulle straffes med bøter lik halvannen brutto månedslønn.

Henger etter

- Bøtenivået har ikke fulgt med samfunnet for øvrig. Det skal ikke være slik at når noen skal betale en bunke regninger, så er boten den laveste regningen. Hvis boten skal være straff, må den også være høy.

De to mennene fra Fyresdal på henholdsvis 21 og 27 år fikk rekordbøtene fordi de har relativt høy inntekt. I tillegg gjorde de seg skyldig i en rekke forseelser: De latet vannet inne i en butikk, ødela en telefonkiosk og veltet en rekke benker og strøsandkasser.

Hvis gjerningsmennene hadde vært 15 år gamle skolegutter, ville de fått betydelig «rabatt». Likevel fikk en mann i 30-årene uten arbeid og bopel 10 000 kroner i bot da han urinerte på politiets dør en kald natt tidligere i denne måneden.

Bohne understreker at både statsadvokatembetet og riksadvokaten er innforstått med de høye satsene i Tønsberg politidistrikt. Hjemmelen for den eksplosive prisutviklingen hentes i straffelovens paragraf 27. Her står det blant annet at lønningsposen til den som ilegges bøter, skal tas med i vurderingen.

Bare to personer har ifølge konstituert politimester Are Bohne nektet å betale de høye bøtene som har vært praktisert siden i sommer. De to måtte legge fram sakene sine for retten i forrige uke, og dom er ennå ikke falt.

Bot og bedring

Siden prishoppet i sommer har Tønsberg blitt en roligere by, mener Bohne. Mens Vestfold-byen kokte av 35 000 turister i tillegg til nærområdets 65 000 mennesker, var fyllearresten tom den første helga av fellesferien i sommer. For to år siden var arresten fylt opp med nær 40 personer den samme helga.