20 000 i sørgetog

Mens 20000 sørgende deltok i begravelsen av fire palestinere som ble drept i Nabulus fredag, ble ytterligere fem palestinere skutt og drept på Vestbredden og i Gaza. Tre av de drepte var unge gutter på 13, 17 og 15 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På det arabiske toppmøtet i Kairo sa Yassir Arafat at palestinerne på tross av «den verste form for massedrap er vårt valg å velge en permanent rettferdig og omfattende fred» .

FNs generalforsamling vedtok natt til i går en resolusjon hvor man fordømmer Israels «overdrevne maktbruk» mot sivile palestinere. Resolusjonen ble vedtatt med 92 mot 6 stemmer. 46 land avsto fra å stemme. Israel, USA, og fire små øystater i Stillehavet stemte mot. Norge avsto.

- Vi avsto fra å stemme fordi vi ville stå på den teksten som Sikkerhetsrådet vedtok for halvannen uke siden, som fordømmer Israels «overdrevne bruk av vold», sier utenriksminister Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

- Veier våre ord

- Jeg sa for øvrig i den forbindelse at det var en tekst Norge ville stemt for hvis vi da hadde vært medlem av Sikkerhetsrådet. I forbindelse med generalforsamlingens behandling av resolusjonen merket vi oss også generalsekretær Kofi Annans sterke oppfordring om å veie våre ord. FNs rolle i denne situasjonen er ikke å bidra til å forverre og forsure atmosfæren i Midtøsten, sier Jagland.

118 drept

Dødstallene på Vestbredden og i Gaza har økt hver dag i de tre ukene sammenstøtene har vart. Nå er til sammen 118 mennesker drept og mer enn 2000 såret. Israelerne legger fortsatt all skyld for uroen på palestinerne.

- De siste sju åra var han (Yassir Arafat) en partner for fred. Vi var sikre på og overbevist om at han skulle skape fred sammen med oss. Men i løpet av noen få uker har alt rast sammen, alt ble revet ned av ham, sa den israelske regjeringens talsmann, Nachman Shai, i går i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Enigheten innad i regjeringen er imidlertid ikke helt samstemmig. I en kunngjøring fredag sa statsminister Ehud Barak at han ville trekke Israel ut av den sju år lange fredsprosessen dersom Yassir Arafat ikke klarer å gjeninnføre ro i de palestinske områdene i løpet av helga. Han får imidlertid sterk motbør for denne tanken av sin egen justisminister.

- Det er et alvorlig feilgrep dersom vi nå tar en pause i fredsprosessen. Da skader vi oss selv, sa justisminister Yossi Beilin på israelsk radio.

- Fredsprosessen er ikke en basketballkamp med ekstrapauser, sa Beilin, som selv var en av hovedarkitektene bak Oslo-avtalen i 1993.