Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 20 000 kan ha blitt drept

Det kanskje blodigste slag i Afrika siden den annen verdenskrig kan ha blitt utkjempet mellom Eritrea og Etiopia i forrige uka. Den norske spesialisten Kjetil Tronvoll sier til NRK at 20.000 kan ha blitt drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det voldsomme slaget mellom de to statene ble utkjempet for litt over en uke siden i det som kalles Badme-triangelet, men ingen journalister fikk slippe inn i området verken under kampene eller etterpå. Flere titusener av soldater skal ha vært satt inn på begge sider, og ifølge NRK ble store grupper etiopiske soldater sendt mot de eritreiske forsvarsverkene bare for å utløse landminene og selv gå den sikre død i møte.

- Bare blod

Tronvoll er forsker ved Institutt for menneskerettigheter i Oslo og har nylig besøkt begge landene og begge frontavsnitt. Han har også snakket med slektninger av mange av de drepte soldatene.

- De beskrev Badme-landskapet som et slettelandskap med bare blod, med elver av blod og lemlestelse, hvor det har vært forferdelige, forferdelige menneskelige ofre i dette slaget, sier Kjetil Tronvoll til NRK.

- Det sies at de første linjene hadde våpen, mens de som kom som nummer tre og fire ikke hadde det og skulle da plukke opp våpnene fra dem som var blitt drept foran seg, sier han videre.

- Mellom 10.000 og 20.000 døde vil jeg nok tro er et konservativt anslag, sier han.

Usikre anslag

Slaget om Badme har pågått siden 6. februar, men fredag i forrige uke hevdet først etiopiske militære, ifølge nyhetsbyrået AFP, at «titusener» av fiendens styrker var blitt drept, skadd eller tatt til fange.

Lørdag svarte eritreisk TV ifølge AFP med å påstå at 9.000 etiopiere var blitt drept og 12.000 skadd - også det tall som er umulig å bekrefte. Kort etter sa Eritrea seg villig til å gå med på en fredsplan foreslått av Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU). I Etiopia feiret man det man kalte en seier etter at byen Badme var gjenerobret.

Onsdag anklaget eritreiske myndigheter Etiopia for å ha sluppet napalm over en eritreisk landsby i grenseområdet.

(NTB)