20 000 kan være ebola-smittet innen november

WHO advarer mot spredning utenfor Afrika.

- KAN BLI UKONTROLLERBART:  I en uttalelse i dag advarer Verdens Helseorganisasjon advarer de om at ebola-utbruddet i Vest-Afrika kan bli mye verre de kommende månedene. WHO-forskere frykter en tredobling i antall smittede. Her bærer liberiske Røde Kors-arbeidere ut liket av en 18 måneder gammel baby den 12. deptember i Liberias hovedstad Monrovia. Foto: Zoom Dosso / AFP Photo / NTB Scanpix
- KAN BLI UKONTROLLERBART: I en uttalelse i dag advarer Verdens Helseorganisasjon advarer de om at ebola-utbruddet i Vest-Afrika kan bli mye verre de kommende månedene. WHO-forskere frykter en tredobling i antall smittede. Her bærer liberiske Røde Kors-arbeidere ut liket av en 18 måneder gammel baby den 12. deptember i Liberias hovedstad Monrovia. Foto: Zoom Dosso / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En forskningsrapport publisert i New England Journal of Medicine i dag, sier at antallet ebola-smittede i Vest-Afrika kan stige til 20 000 innen starten av november. Tusenvis kan dø.

- Dersom ikke drastiske mottiltak gjennomføres kommer antallet smittede og døde til å stige fra hundrevis til tusenvis i de neste månedene, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Kraftig spredning Utbruddet som startet i Guinea i februar, har rast gjennom nabolandene Sierra Leone og Liberia, og snart krevd 3000 liv. Aldri før har verden sett et så stort utbrudd, og i følge WHO kan det fort bli verre.

- Det som en gang var et begrenset utbrudd, kan bli en massiv og ukontrollerbar epidemi, advarer de.

Mer enn 5800 mennesker har så langt blitt smittet av viruset. WHO sier responsen på sykdommen har vært og kan bli grunnen til den store spredningen.

- Ikke bare tok det mer enn tre måneder å slå fast at ebola var årsaken til epidemien, men det var ikke før etter fem måneder og tusen dødsfall at helsemyndighetene erklærte en nasjonal krisetilstand, skriver WHO.

- Kunne vært unngått De frykter at ebola-viruset kan bli endemisk i Vest-Afrika, hvis ikke det settes inn en mer effektiv og kraftig innsats i Vest-Afrika. Området kan bli et reservoar for det dødelige viruset, som så kan spre seg til andre deler av Afrika, og deretter utenfor.

Også USAs president Barack Obama har omtalt ebola som en trussel mot global sikkerhet.

- Denne epidemien er en krise som kunne vært unngått. Å reagere raskt på et gryende utbrudd er kritisk for å stoppe det før det har går for langt, både i antall smittede og geografisk spredning, skriver WHO.

En ny plan for å bekjempe viruset skal iverksettes i slutten av september, som resultat av et krisemøte i FNs sikkerhetsråd. Samtidig har Verdens heleorganisasjon også anslått at en vaksine kan være klar allerede i november. Vaksinen vil dog ikke hjelpe alle dem som allerede er smittet, men legemiddelfirma over hele verden jobber på spreng for å finne en kur.