- 20 000 ledige jobber

Aldri har det vært lettere å få jobb. Norge skriker etter arbeidskraft. - Med den farten vi har i det norske arbeidsmarkedet nå, trenger vi en tilførsel på minst 20 000 arbeidere fra utlandet hvert år, sier arbeidsdirektør Ted Hanisch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 21 000 stillinger står ledige landet rundt. Det er en økning på hele 29 prosent i forhold til samme tid i fjor. De ferske statistikkene viser at det nå også er ledig arbeid for folk med kortere utdanning. De mange ledige jobbene gir uante muligheter for den som vil ha nye utfordringer og mer lønn.

Arbeidsdirektør Ted Hanisch er slettes ikke storfornøyd:

- Det er selvsagt hyggelig at vi får ledigheten ned og at så pass mange kan skaffe seg en jobb, men tempoet er uforsvarlig høyt. Det går vanvittig fort i svingene. Konsekvensene kan bli mange og alvorlige: En del type virksomhet må flytte til utlandet, og vi kan ende opp med ikke å få løst viktige samfunnsoppgaver. Det er også fare for en ny og høy inflasjon.

Ikke verdens navle

Det er først og fremst innen industrien, service- og handelsnæringen, helsesektoren og på skolene jobbene formelig står i kø. Flest jobber er det i Oslo og Akershus, men Rogaland, Hordaland og Nord-Norge er også gullfylker for dem som ønsker seg en jobb.

For å dekke etterspørselen må Norge importere arbeidskraft. Og det er ikke få utlendinger vi trenger.

- Den naturlige utviklingen i befolkningen gir ikke mer enn rundt 12000 arbeidstakere ekstra hvert år. Når sysselsettingen øker med 50000- 60000, må vi ha en enorm import fra utlandet. Med den farten vi har i arbeidsmarkedet, trenger vi minst 20000 arbeidstakere fra utlandet hvert år, sier Hanisch til Dagbladet.

- Hvordan skal vi få tak i dem?

- Vi må bare innse at Norge ikke akkurat er verdens navle. Derfor må vi legge forutsetningene til rette for innflytterne. Vi har fått over 20000 svensker, men vi må nå se oss om utenfor Norden. Vi har prøvd i Frankrike og Italia, men det var ikke den helt store suksessen. Nå jobber vi med å skaffe ingeniører fra Tyskland. Vi må kanskje også tenke på en mer offensiv markedsføring overfor andre land.

Fellesaksjon i nord?

Pr. 1. august er det registrert vel 59000 arbeidsledige her i landet. Ifølge Hansich er det vanskelig å få ledigheten mer ned.

- Det finnes en del som ikke søker arbeid, men gjerne kunne gjort det. Og vi har heller ikke utnyttet alle ressursene som finnes blant innvandrerne. Likevel er det ikke nok. Selv om vi klarer å få 15000 personer over fra trygd til arbeid hvert år, må vi ha mer arbeidskraft og ikke minst mer penger for å gjennomføre prosjekter, mener arbeidsdirektøren, og retter et solid spark til det norske næringslivet:

- For å fylle alle hullene må næringslivet være langt mer positive enn de viste i forsøket med Frankrike og Italia. Hvis de virkelig vil ha folk, må de være villige til å ansette dem!

I Nordland er det over 1000 ubesatte stillinger.

- Jeg visste ikke at det var så mange, utbryter fylkesordfører Alf Ivar Samuelsen.

- Vi har mistet mange innbyggere, har lavere avgangskull i den videregående skolen, og næringslivet går godt. Det første jeg vil gjøre på mandag, er å ta problemet opp med administrasjonen. Kanskje vi skal få til en fellesaksjon blant de nordligste fylkene, slik at vi kan klare å fylle opp stillingene?

INVITERER: - Kom til Norge, oppfordrer arbeidsdirektør Ted Hanisch.<br>