20 000 marsjerte for fri hasj

LONDON (NTB): Rundt 20 000 briter marsjerte røykende gjennom Londons gater i dag i kampen for å legalisere hasj. Det var ikke det lengste demonstrasjonstoget den britiske hovedstaden har sett, men muligens det høyeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I spissen for dem alle gikk Rosie Boycott, sjefredaktør i The Independent on Sunday. Avisen arrangerte marsjen, som er den største i sitt slag siden slutten av 60-tallet. Bak Boycott gikk tusenvis av hasjelskere under et blått røykteppe med en umiskjennelig søtlig lukt, til tross for advarsler om at de kunne bli arrestert.

De mange polititjenestemennene som kranset den tre kilometer lange ruta lot imidlertid de åpenlyse lovbryterne med tynne rullingser i munnviken passere i fred og ro. Det er nettopp dette demonstrantene vil skal bli en dagligdags reaksjon på hasjrøyking.

- Vi er ikke kriminelle, var ett av slagordene som gjallet gjennom marsjen.

Ut av skapet

The Independent on Sunday har i et halvt år ført an i kampanjen for legalisering av hasj. Rosie Boycott kom selv ut av skapet på lederplass, og fortalte om den varme junidagen i 1968 da hun rullet sin første joint i Hyde Park.

- Vi gjør dette fordi vi mener det er veldig viktig. Millioner av mennesker blir gjort til kriminelle uten at de skader noen. Jeg har tro på at det vil nedsettes en kongelig kommisjon som skal gjennomgå narkotikalovgivningen etter dette, og jeg tror vi vil vinne, sa Boycott etter at marsjen var avsluttet med en appell på Trafalgar Square.

Et av avisens hovedargumenter er at alkohol er en langt farligere gift, som likevel står fritt tilgjengelig i butikkhyllene.

- Jeg har selv vært alkoholiker og vet hvor mye skade det kan gjøre. Jeg vet hva avhengighet er. Hasj gjør deg ikke avhengig, sier Boycott

Fem millioner

De forskjellige talerne på Trafalgar Square hevdet at opp til fem millioner mennesker i Storbritannia røyker hasj. De hevder også at halvparten av alle sekstenåringer i landet har prøvd stoffet. Nå vil de avkriminalisere alle disse lovbryterne, og få regulering og kontroll av stoffet som blir solgt.

Blant talerne var også Multippel Sklerose-pasienter, som mener hasj lindrer smertene de har som følge av sykdommen, og ikke gir bivirkninger andre medisiner har.

Ingen ledende politikere var å se i marsjen i dag, selv om arrangøren hevder at over halvparten av parlamentsmedlemmene i landet støtter saken. De håpet likevel at beskjeden når gjennom til innenriksminister Jack Straw, som har det overordnede ansvaret for narkotikapolitikken i England og Wales.

I samme båt

Straw har nok hørt argumentene, men kan vanskelig etterkomme kravene siden han åpent har erklært krig mot narkotika. Like etter jul måtte han hale sin egen sønn William med til politiet, etter at han hadde blitt knepet på fersken da han solgte noen gram hasj til en journalist fra tabloidavisen The Mirror. Et pinlig slag i ansiktet for ministeren.

- Hvis Jack Straw ikke engang kan stoppe sin egen sønn fra å røyke hasj, hvordan skal han stoppe oss, lød det fra høyttalerne på Trafalgar Square. Siden gikk en av William Straws skolekamerater på podiet og fortalte at de følte med William.

- Han er ikke alene. På skolen vår er vi mange i samme båt, sa han.

I ettermiddag gikk politirapporter ut på at ingen var blitt arrestert etter marsjen. Arrangørene mener opp mot 20.000 mennesker deltok.