BARN OG MEDIER: Bruken av nett og mobil blant unge bare øker, men nettmobbingen går samtidig ned, viser Medietilsynets undersøkelse Barn og Medier. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / Scanpix
BARN OG MEDIER: Bruken av nett og mobil blant unge bare øker, men nettmobbingen går samtidig ned, viser Medietilsynets undersøkelse Barn og Medier. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

20 000 norske barn sendte nakenbilde av seg selv

Gjennomsnittsalderen for første mobil er nå åtte år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju prosent eller så mange som 20 000 barn i alderen 13 til 16 år oppgir at de i løpet av det siste året har sendt nakenbilder av seg selv via mobil eller internett.

Det viser Medietilsynets årlige undersøkelse «Barn og medier 2014» som ble lagt fram i dag.

I fjor var det fem prosent av de mellom 13 og 16 år som oppga å ha sendt slike bilder. Undersøkelsen viser at det er langt flere gutter enn jenter som sender nakenbilder ukentlig, mens langt flere jenter oppgir å sende bilder månedlig.

Undersøkelsen gir ikke svar på hvem ungdommene har sendt bildet tyil eller motivasjonen bak.

En av fire i den samme aldersgruppa oppgir også at de har  sendt videre bilder og videoer av andre uten at de har sagt ja til det. Andelen er nesten dobbelt så stor i 2014 sammenlignet med 2012 da kun 13 prosent oppga at de hadde videresendt bilder eller videoer uten tillatelse, heter det i rapporten.
Åtte år og egen mobil Undersøkelsen viser at unge brukere på nett nærmest har eksplodert bare det siste året.

- Vi ser en betydelig økning i bruk av nettbrett og smarttelefoner hos de yngste barna, sier seniorrådgiver og prosjektleder for Barn og medier-undersøkelsene i Medietilsynet Stian Lindbøl i en pressemelding.

Omtrent en av tre mellom fem og åtte år har nå tilgang til eget nettbrett. I 2012 var det kun tre prosent for denne aldersgruppen. Seks av ti mellom 12 til 14 år oppgir at de har eget nettbrett.

- Til tross den store økningen i bruken av nettbrett og smarttelefoner så er det fortsatt slik at foreldrene viser større interesse for barnas bruk av tradisjonelle medier som bøker og filmer sammenliknet med internett og dataspill. Dette handler nok om mulighetene for kontroll. En av tre foreldre med barn i alderen 9 til 11 år oppgir at de har installert filter eller sperreprogram på PC-en som barnet bruker hjemme, sier Lindbøl.

- Dette er et paradoks når vi samtidig vet at barn og unge kan nå det meste av medieinnhold via nettbrett og mobil utenfor hjemmet, sier han.

Gjennomsnittsalderen for barnas første mobil ligger nå på åtte år, og 83 prosent av barn mellom 9 og 16 år har en smarttelefon, mot 67 prosent for kun to år siden. For nettbrett er bruken også vokst med over 20 prosent, viser undersøkelsen.

Mindre nettmobbing Tross eksplosjonen har nettmobbing sunket.

I løpet av det siste året har 13 prosent av barn i alderen 9 til 16 år opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett eller via mobilen, fire prosent opplevde det månedlig. Det er en nedgang fra henholdsvis 15 og fem prosent i 2012. Andelen som har lagt merke til at andre blir utsatt for denne typen plaging, har også gått ned, fra 30 til 26 prosent.

- Dette undergraver selvfølgelig ikke de alvorlige følgene og opplevelsene de som mobbes eller plages må leve med, men det sier i alle fall noe om at nettverdenen ikke blir verre til tross for mer og tidligere bruk av digitale medier, sier Lindbøl i Medietilsynet.