Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

20-50 dagers fengsel for norske taggere

Retten i København dømte i dag seks norske ungdommer til mellom 20 og 50 dagers fengsel for tagging. Danskene ønsker å sende taggerne til Norge for soning. Guttene må også betale 348.099 danske kroner i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domsavsigelsen ble avsluttet like etter klokka 13.30 i retten i Taastrup i København.

De to 17-årige guttene ble dømt til 20 dagers såkalt hefte - en mildere form for fengsel. Fordi de har sittet 14 dager i varetekt, slipper de å sone resten av straffen. De blir utvist til Norge i dag eller i morgen.

To av guttene er dømt til 40 dagers hefte. De to siste nordmennene må sitte 50 dager i dansk fengsel. Alle har sittet to uker i varetekt og får dette trukket fra soningstida.

Politimesteren i Glostrup bestemmer om de fire norske guttene må sone i Danmark, eller om danske myndigheter skal be om soningsplass i et norsk fengsel.

- Vi ønsker å overføre de resterende fire til Norge slik at de kan sone der, sier visekriminalkommisær Kai Hermann ved Glostrup politistasjon til Dagbladet.no.

Han opplyser at 17-åringene blir eskortert til jernbanestasjonen i dag. Der får foreldrene ta over og bringe barna sine hjem til Norge.

- Nordmenn som vurderer å reise til Danmark for å tagge, bør merke seg denne dommen. Andre taggere vil få samme behandling, advarer Hermann.

Forlangte halv million minus moms

Den danske jernbanen forlangte over en halv million i erstatning for tagginga - minus moms på 25 prosent. Retten senket summen noe. Guttene er sammen ansvarlig for å erstatte 348.099 danske kroner og 20 øre.

Guttene tilsto alt da de møtte i retten klokka 09.30 i dag.

De norske guttene har vært i retten siden klokka 09.30, og de var forberedt på en streng straff.

Den danske aktoren anbefalte dommeren å gi 2-3 måneders ubetinget fengsel til Østlands-guttene i alderen 17-20 år. I tillegg kom et erstatningskrav fra den danske jernbanen på over 500.000 danske kroner.

For nøyaktig to uker siden ble taggeturistene pågrepet av dansk politi etter å ha sprayet ned seks jernbanevogner. Politiet har guttenes egne bilder av graffitien, og de har innrømmet skadeverket. Påtalemyndighetene forventet at guttene ville tilstå slik at en rask dom kunne avsies i ettermiddag.

Mistrives i fengsel

Sveitsere som ifølge politiet hadde tagget for 73.000 kroner, ble nylig dømt til 40 dagers fengsel i Danmark. I går fortalte den danske aktoren at nordmennene muligens ville få sone en eventuell straff i Norge. De måtte også regne med å bli utvist fra Danmark i 2-5 år.

Dagbladet.no har vært i kontakt med noen av de innsattes pårørende. Flere av guttene skal mistrives sterkt i de danske fengslene. De dro på danmarksferie for å male graffiti, og trodde sjansen for å bli tatt var minimal. At danskene straffer tagging så strengt, hadde de ingen anelse om.

- Da jeg besøkte lillebroren min på den danske politistasjonen, ga han uttrykk for at han aldri skulle bruke en sprayboks igjen, forteller broren til en av guttene.

Angrer sterkt

«Jeg skulle ønske jeg aldri hadde reist eller gjort det som allerede er gjort. Hvis jeg bare kunne skru tiden tilbake og gjøre det på nytt, men det kan jeg ikke.» skriver 19-åringen i dagboka som han fører i fengselet. Der sitter han med mordere, ranere og narkolangere.

Han frykter at saken vil gi ham problemer i årevis på grunn av rullebladet og presseoppslagene.

«Hadde jeg visst at det hadde blitt så mye problemer av så lite, hadde jeg aldri turt å røre en sprayboks i hele mitt liv.»

TATT PÅ FERSKEN: Seks norske taggeturister ble pågrepet for to uker siden etter et taggeraid i den danske hovedstaden.
SPRAYET SEKS VOGNER: Den danske jernbanen krevde over en halv million fordi guttene hadde sprayet ned hver sin vogn.