Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

20 år etter at Birgitte (17) ble drept, skal Kripos prøve å løse drapsmysteriet

Drapet førte til en politiskandale og står fortsatt uløst.

BRUTALT DREPT:  Drapet på Birgitte Tengs (17) 5. mai 1995 er en av de mørkeste hendelsene i Karmøys historie. Nå skal kripos sin Cold Case gruppe prøve å løse den 20 år gamle drapssaken. Foto: Dagbladet
BRUTALT DREPT: Drapet på Birgitte Tengs (17) 5. mai 1995 er en av de mørkeste hendelsene i Karmøys historie. Nå skal kripos sin Cold Case gruppe prøve å løse den 20 år gamle drapssaken. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs på Karmøy i 1995 er en av Norges mest kjente og omtale drapsgåter. Nå skal Kripos sin nye «cold case»-enhet se på saken på nytt.

Det blir politigruppas første sak.

Birgitte ble drept og voldtatt på en øde grusvei utenfor Kopervik den 5. mai i 1995. Hun skulle gå hjem fra Kopervik den kvelden og ble funnet av en sauebonde i veikanten neste morgen.

Mest kjente drapssak Men det er på grunn av det som skjedde etterpå at Birgitte-saken ble en av Norges mest kjente drapssaker. Ikke bare ble etterforskningen av drapet omtalt som en politiskandale, men 18 måneder etter drapet ble fetteren til Birgitte pågrepet. Fetteren tilsto drapet, men trakk seinere tilståelsen.

Dagbladet har skrevet flere dokumentarsaker om hva som skjedde den kvelden Birgitte ble drept:

• Birgittes siste timer: - Hadde vi visst at hun skulle gå hjem på den mørke og uhyggelige grusveien, så hadde vi kjørt henne hjem

• De omstride sporene i Tengs-saken: - Én person vet hva som skjedde: 

Frikjent, men dømt Fetteren trakk tilståelsen fire måneder etter pågripelsen. Politiet har i ettertid fått hard kritikk for sine aggressive avhørsmetoder, men fetteren ble dømt i tingretten.

I ankesaken i lagmannsretten ble han frikjent, men han ble dømt til å betale erstatning til Birgittes foreldre i det sivile søksmålet. Fetteren er altså dømt og frikjent i samme sak, og drapet på Birgitte Tengs har fortsatt status som uløst. 

Journalist Bjørn Olav Jahr kom i fjor med en egen bok om drapet, hvor han lanserer en alternativ gjerningsmann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media