Drapet på JonBenet Ramsey:

20 år etter at søsteren ble drept, snakker han ut for første gang. Han smiler hele tiden

- Jeg vet at folk fortsatt tror jeg gjorde det.

SNAKKER UT: Nå, 20 år etter drapet som fikk en hel nasjon til å grøsse og klø seg i hodet, snakker storebroren til JonBenet, Burke Ramsey, ut.
 Foto: Dr Phil/CBS/XPOSUREPHOTOS.COM/NTB Scanpix
SNAKKER UT: Nå, 20 år etter drapet som fikk en hel nasjon til å grøsse og klø seg i hodet, snakker storebroren til JonBenet, Burke Ramsey, ut.  Foto: Dr Phil/CBS/XPOSUREPHOTOS.COM/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Drapet på den da seks år gamle JonBenet Ramsey, er en av de mest kjente uløste drapssakene i USAs historie.

Nå, 20 år etter drapet som fikk en hel nasjon til å grøsse og klø seg i hodet (krever innlogging), snakker storebroren til JonBenet ut.

I et intervju med tv-personlighet Dr. Phil forteller han hvordan han husker dagen, men intervjuet har fått mange til reagere. Burke Ramsey, nå 29 år gammel, sitter nemlig og gliser mens han deler sin opplevelse.

- Et mareritt

Burke, som var ni år gammel da drapet skjedde, sier i intervjuet at han omsider synes det er på tide å fortelle om hvordan han opplevde det da søsteren døde.

- Lenge gjorde mediene livene våre til fullstendig galskap. Det er vanskelig å unngå kameraene når de står rett utenfor huset ditt. Hver gang vi var på butikken, var det en eller annen avis som hadde ansiktene våre på forsiden, sier en smilende Burke ifølge CBS.

- Å oppleve noe slikt som et barn er et mareritt, og det har gjort meg til en veldig privat person.

MISS: Mediene viet saken enorm oppmerksomhet, og fokuserte mye på JonBenets historie som deltaker i missekåringer for barn. Foto: Mark Fix/ZUMA Press/NTB Scanpix
MISS: Mediene viet saken enorm oppmerksomhet, og fokuserte mye på JonBenets historie som deltaker i missekåringer for barn. Foto: Mark Fix/ZUMA Press/NTB Scanpix Vis mer

Sosialt usikker

Burkes oppførsel har fått mye oppmerksomhet etter intervjuet. Mange reagerte på måten han smilte på, og Today.com spurte programleder Phil McGraw om hvordan han oppfattet 29-åringen.

- Han har vært borte fra medienes søkelys i 20 år, og mitt inntrykk er at han ikke helt vet hvordan han skal opptre i en sosial sammenheng, sier han.

- Folk kommer til å bite seg merke i måten han oppfører seg på, og de kommer til å tenke at dette er veldig atypisk. Han snakker tross alt om veldig mørke episoder i livet sitt, samtidig som han smiler.

Frikjent

JonBenet Ramsey ble funnet drept i familiens hjem i Boulder i delstaten Colorado den 26. desember 1996. Faren hennes, John Ramsey, fant henne i kjelleren omlag åtte timer etter at hun ble meldt savnet.

Det ble fastslått at dødsårsaken var kvelning og slag mot hodet.

Familien, både mor, far og broren Burke, var lenge i politiets søkelys, men ble i 2008 fullstendig renvasket etter at DNA-materiale funnet på JonBenets klær ikke matchet noen i familien.

Flertallet i en storjury ønsket blant annet i 1999 å sikte den drepte seksåringens foreldre i saken. Men statsadvokaten avviste og hemmeligstemplet avgjørelsen. Det skrev CNN i 2013.

Mediene viet saken enorm oppmerksomhet, og fokuserte mye på JonBenets historie som deltaker i missekåringer for barn.

MOR OG BARN: JonBenet sammen med moren Patricia og broren Burke. Foto: A09/ZUMA Press/NTB Scanpix
MOR OG BARN: JonBenet sammen med moren Patricia og broren Burke. Foto: A09/ZUMA Press/NTB Scanpix Vis mer

Brevet

Mye oppmerksomhet ble også viet et kravbrev moren til seksåringen sa hun fant i huset. Eksperter på håndskrift har siden sagt at det er sannsynlig at mor Patricia Ramsey har forfattet brevet, men at de ikke kan slå dette fast med sikkerhet. Hun døde i 2006 av kreft.

Som Burke selv sier i intervjuet:

- Jeg vet at folk fortsatt tror jeg gjorde det, eller at foreldrene mine gjorde det.

I 2004 tilsto da 41 år gamle John Mark Karr å stå bak drapet, men det ble siden slått fast at han ikke hadde noe med saken å gjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer