Den populære appen Strava viste mer enn vanlig trening

20-åring zoomet inn på amerikanske soldater i Syria: «Det lyste opp som et juletre»

Treningsappen Strava har publisert treningsaktivitet som er lastet opp av militært personell på militære baser i utlandet.

TUNGE LØP: Ifølge avisa The Guardian viser den populære treningsappen også militære baser, blant annet i Afghanistan, Djibouti og Syria, tydelig lysende mot det svarte kartet. Foto: SWNS / NTB Scanpix
TUNGE LØP: Ifølge avisa The Guardian viser den populære treningsappen også militære baser, blant annet i Afghanistan, Djibouti og Syria, tydelig lysende mot det svarte kartet. Foto: SWNS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den populære treningsappen Strava brukes på smarttelefoner og aktivitetsmålere som Fitbit, for å se populære løpesteder i større byer, eller for å se uvanlige treningsmønstre i avsidesliggende områder.

I november i fjor publiserte Strava et kart på nett som viste all registrert aktivitet lastet opp av appens brukere.

Det viser seg imidlertid, ifølge The Guardian, at kartet har potensial for å avsløre ekstrem sensitiv informasjon om militært personell i aktiv tjeneste. Ifølge avisa vises militære baser, blant annet i Afghanistan, Djibouti og Syria, tydelig lysende mot det svarte kartet.

Lyste opp som et juletre

Ifølge Washington Post ble man først oppmerksom på dette etter at den 20 år gamle studenten Nathan Ruser, som studerer internasjonal sikkerhet i Midtøsten, og er grunnlegger av Institute for United Conflict Analysts, tok en nærmere kikk.

Strava skal, ifølge selskapet, ha 27 millioner brukere over hele verden. Kartet, som er publisert, viser et mønster av aktivitet mellom 2015 og september i 2017.

Ruser ble nysgjerrig på kartet etter at hans far kom med en kommentar om at kartet viste «hvor rike, hvite mennesker befinner seg» i verden.

Ruser lurte på om kartet ville vise amerikanske soldater og zoomet inn på Syria.

«Det lyste opp som et juletre» uttalte Ruser, som også har tvitret om det han mener er faren ved å bruke appen.

«Hvis soldater bruker appen slik normale mennesker gjør, og skrur på appen når de trener, kan det være spesielt farlig. Denne bestemte ruta ser ut som om den loggfører en helt vanlig joggerute. Jeg burde ikke ha hatt muligheten til å etablere noe mønster av liv fra denne avstanden».

Åpenhet for norske soldater

Ifølge Ivar Moen, Oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, har ikke Strava noen betydning for norske soldater.

- Beskrivelsen de siste dagene om sikkerhetsrisikoen knyttet til appen Strava har ikke bidratt til økt risiko for de norske soldatene. Det er ingen norske leire som er isolert fra andre nasjoner. Vi opererer sammen med andre land og koalisjoner i de internasjonale bidragene vi har per i dag, sier han.

Ifølge Moen er det åpenhet rundt lokasjonene til de norske soldatenes baser.

- Generelt er Forsvarets avdelinger bevisste rundt bruken av stedstjenester når de er i internasjonale operasjoner. Opplysningene som har kommet fram er likevel viktig for Forsvaret å ta hensyn til i operasjoner hvor det er andre rammefaktorer som spiller inn. Rammefaktorene endres når det stilles større krav til hemmelighold, sier han.

«Fattigmanns etterretningsverktøy»

- Hvis man ser at det er høy treningsaktivitet i et lite område kan det være en militær organisasjon, men det kan også være andre som trener der. Geolokasjon har vært framme i andre sammenhenger. Deling av info kan være problematisk, sier Roar Thon, fagdirektør ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til Dagbladet.

Han påpeker at denne typen visuelle kart, som Strava nå har publisert, er noe som allerede er blitt gjort av Google Maps og andre liknende tjenester tidligere.

Thon er ikke spesielt urolig for Stravas kart, men:

- Det kan være en sikkerhetstrussel i den grad personer har mulighet til å analysere data. Man kan kalle det for fattigmanns etterretningsverktøy. Det er jo et ressursspørsmål. Denne type informasjon kan være med på å verifisere en større bit av et puslespill, sier han.

- Hva med terrorgrupper som IS eller andre? Kan de utgjøre en trussel?

- Uten å gå i detalj, finnes det episoder hvor militært personell har rapportert at de i samtale med lokale i landet de oppholder seg i, har tilgang til personlige detaljer om den enkelte offiser. Det trengs ikke mange søk i åpne kilder for å skaffe slik informasjon. Hva den kan brukes til ønsker jeg ikke å spekulerer i.

- Slå av geolokasjon

Thon understreker at forsiktighet ikke bare gjelder militært personell, men også andre personer som av ulike grunner trenger å holde en lav profil.

- Slå av geolokasjon på telefonen om du ikke trenger det, sier han.

Så langt Thon kjenner til finnes det ingen konkrete forbud mot å bruke apper som Strava.

- Det handler først og fremst om fornuftig bruk. Mitt inntrykk er at det er en god bevissthet blant militært personell. Det har vært en økende bevissthet rundt bruk av teknologi, selv om det alltid kan bli bedre. At militært personell bruker det i det daglige er ikke nødvendigvis noe større problem enn om andre bruker det, sier han.

- Hva om militære bruker det på hemmelige baser i utlandet?

- At baser ligger der de ligger er sjeldent hemmelig i seg selv, sier Thon.

Offentlig kjent

Ifølge Washington Post skal de fleste basene som vises på kartet skal være offentlig kjent, som amerikanernes baser i Afghanistan. Også Pentagon har offentliggjort at amerikanske tropper også har en utpost ved Tanf, som ligger i den Syriske ørkenen, nær grensa til Irak. Denne utposten vises også på Strava-kartet.

Ifølge Tobias Schneider, en internasjonal sikkerhetsanalytiker med base i Tyskland, kan dataene likevel vise informasjon til hvem som helst som vil angripe amerikanske tropper da kartene også kan avsløre andre aktiviteter på innsiden av basen.

Ifølge Schneider kan konsentrasjonen av lys inne i basen indikere hvor troppen sover, spiser og jobber. De kan dermed bli et mål for fiender.

John Thomas, talsmann for USAs Sentralkommando, har uttalt at det amerikanske militæret undersøker problemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer