- 20-åringen var besatt av henne

Den siktede 20-åringen skal ha vært besatt av den unge jenta. Moren til drapsofferet har vært bekymret for vennskapet datteren hadde med den siktede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): Det er venner av Dereka og 20-åringen som opplyser dette til Dagbladet.

Den siktede 20-åringen, som var elektrolærling ved et stort firma i Oslo, skal ved flere anledninger ha gjort tilnærmelser overfor den unge jenta.

Dereka har fortalt sine venninner at hun ikke ville at vennskapet skulle utvikle seg til et kjærlighetsforhold.

Dagbladet snakket i går med en rekke personer som kjenner den siktede 20-åringen og Dereka Maria Mikula.

En av 20-åringens nære venner sier at siktede har forandret seg etter drapet.

- Han har virket roligere, men har ikke snakket noe spesielt om drapet. Vi merket ikke noe spesielt. Det virket som om han opplevde den samme sorgen som oss, sier kameraten.

Som vanlig

Etter drapet på 16-åringen har siktede vært på jobb som vanlig. Han har også deltatt i sorgarbeidet i ungdomsmiljøet.

Ingen kan forstå at han har gjort det, og ingen skjønner hvordan han eventuelt har klart å utføre det bestialske drapet.

- Hvis det er han som har gjort dette, er det utrolig at han har klart å være så kynisk og kald. Han har holdt seg sammen med den samme vennekretsen etter drapet, sier en annen, som kjenner både Dereka og siktede.

En annen nær venn uttrykker det slik:

- Jeg kan ikke skjønne at han har gjort dette uten å være ruset!

Trakk seg unna

Det siste året har imidlertid flere ungdommer i Son trukket seg unna ham, ettersom det har gått rykter om at han tidligere har gjort seksuelle tilnærminger mot unge jenter.

I politiets registre er 20-åringen anmeldt for tre forhold, men han er ikke straffet for dette:

{#kule}I desember 1999 er han anmeldt for biltyveri.

{#kule}14. august 2001 er han anmeldt for seksuell omgang med barn under 16 år.

{#kule}2. juli i fjor er han anmeldt for skadeverk på bil og MC. Ingen av sakene skal være avgjort.

Ifølge kamerater av siktede dreier sexanmeldelsen seg om at siktede skal ha hatt frivillig samleie med ei jente i 14-årsalderen.

På byen

20-åringen gikk på Såner ungdomsskole, samme skole som Dereka. Deretter tok han elektrolinja på videregående skole.

Han jobber nå som lærling ved et stort elektrofirma i Oslo. Heller ikke arbeidskamerater skjønner hva som kan ha fått 20-åringen til å begå et drap.

Politiet mener siktede gjorde følgende kvelden og natta da Dereka ble drept i tomannsboligen i Son sentrum.

{#kule}Ifølge politiet var det utover kvelden telefonkontakt mellom 20-åringen og Dereka. Ifølge vitner skal 20-åringen ha dratt ut på utestedet Oliven i Son sentrum utpå kvelden. 20-åringen skal ha snakket med Dereka på telefon, og han visste derfor at hun var alene hjemme. Drapsofferets mor og åtte år gamle søster var i Hemsedal da drapet skjedde natt til forrige lørdag. Dereka snakket med sin kjæreste klokka 00.30. Telefonutskrifter viser at hun like etterpå snakket med den siktede 20-åringen.

{#kule}Like før eller etter stengetid har han begynt å gå fra utestedet. Det er vel 200 meter fra utestedet til tomannsboligen der Dereka bodde. Ifølge Dagbladets opplysninger kom 20-åringen gående oppover veien like etter at en mannsperson sto utenfor huset og ropte et guttenavn mot åstedet.

Brøt seg inn

{#kule}Den siktede 20-åringen er ikke kraftig bygd. Politiet mener Dereka så på TV da han brøt seg inn. 20-åringen skal ha knust baderomsvinduet og svingt seg inn. Åstedet bærer preg av kamp, og minst tre rom var endevendt. Det betyr at Dereka, som kjente den siktede 20-åringen, har flyktet og kjempet for livet. Siktede skal også ha prøvd å binde Dereka med et tau eller en ledning. Politiet mener at 20-åringen drepte Dereka med gjentatte slag mot hodet. Drapsvåpenet var et slagvåpen.

{#kule}Etter drapet kan den siktede 20-åringen ha ventet i tomannsboligen før han forsvant. Politiet har ingen vitner som har sett 20-åringen forlate tomannsboligen. Trolig har han gått ut hoveddøra, sneket seg rundt huset og gått en mindre trafikkert vei på baksiden av huset. Drapsmannen har ikke låst døra etter seg. Politiet mener han deretter trolig har tatt beina fatt og begynt å gå hjemover. 20-åringens hus ligger et par kilometer unna åstedet.

{#kule}Dereka ble funnet liggende bak en stol. Klokka åtte lørdag morgen så et vitne at vinduet var knust. På formiddagen begynte kjæresten og venner å etterlyse 16-åringen. Dereka hadde avtalt å møte kjæresten lørdag formiddag.

Bekymret mor

Den siktede 20-åringen blir betegnet som rolig, men med et stort temperament i visse situasjoner. Siktede har vært hjemme hos Dereka flere ganger. Moren til drapsofferet skal ha gitt uttrykk for bekymring over at datteren hadde ham som venn, fordi hun mente at han hadde dårlig innflytelse på henne.

Ifølge venner bestilte siktede nylig en sydentur. Han skulle reise med en kamerat. Flere minner om at 20-åringen kun er siktet, ikke dømt, for drapet.

- Vi må jo tro på at politiet har tatt riktig mann, men vi må være forsiktige med å forhåndsdømme ham, sier venner til Dagbladet.

DREPT: Dereka Maria Mikula.
I SIKTEDES HJEM: Politiet foretok i går ettermiddag full husundersøkelse hos den siktede 20-åringen.
MINNES DEREKA: På åstedet lå det seint i går fortsatt dusinvis av hilsener til den døde 16-åringen.