20-åringer kidnappet av torpedoer

To 20 år gamle gutter fra Halden ble onsdag kidnappet av torpedoer. Den ene ble løslatt torsdag kveld, etter at foreldrene betalte løsepenger. Den andre klarte å rømme fredag morgen. Den antatte hovedmannen er pågrepet, to mistenkte er fortsatt på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi jobbet kontinuerlig med denne saken i flere dager, fram til den antatte hovedmannen ble pågrepet fredag morgen. Han satt i avhør fredag og lørdag, og har avgitt en nærmest uforbeholden tilståelse, sier lensmann Tor Ivar Midtfjell i Halden til Dagbladet.no.

Guttene skal ha pådratt seg gjeld i forbindelse med narkotikakjøp. Ved 19.15-tida onsdag kveld dukket tre personer, angivelig med balltrær opp hos en venninne av 20-åringene, og truet guttene med seg inn i en bil. Tre kvarter seinere ringte telefonen hos den ene guttens mor.

- Sønnen ringte og fortalte at mennene krevde en pengesum. Han virket svært redd, og trodde ikke han ville overleve kvelden. Han fortalte at han var brakt ut av Halden og i retning Sarpsborg for 45 minutter siden, og at en av mennene lyttet til samtalen.

Tok bilnummer

Politiet i Halden, Sarpsborg og Fredrikstad la ned store ressurser i jakten på kidnapperne.

- Vi slapp det vi hadde i hendene, og begynte å jobbe med saken. Heldigvis hadde et vitne som var ved huset der 20-åringenes venninne bodde, sett bilen til de tre mennene. Vitnet syntes oppførselen deres var påfallende, og tok bilnummeret. Da var vi på sporet av gjerningsmennene, sier Midtfjell.

Torsdag formiddag gjorde foreldrene til den ene gutten en avtale med torpedoene om at hun skulle overrekke en pengesum for å få sønnen uskadd tilbake. Det skjedde torsdag kveld.

- Vi fikk en meget sterk anmodning fra foreldrene om å ikke gå til aksjon da løsepengene skulle overleveres. Vi var i nærheten, men lå svært lavt, sier Midtfjell.

Da pengene var overrukket, ble den ene 20-åringen sluppet fri.

Rømte

Den andre 20-åringen klarte å stikke av fra mennene fredag morgen. Noen minutter seinere ble den angivelige hovedmannen pågrepet av politifolk fra Sarpsborg politistasjon i sin bolig ved 9-tiden fredag morgen. Pågripelsen skjedde uten dramatikk.

- Han innrømmer at dette er en bortføringssak, men benekter at det ble brukt vold. Vi ser likevel alvorlig på saken. Dette er snakk om alvorlige trusler, sier Midtfjell.

De to 20-åringene ble avhørt av politiet etter at de hadde fått tid til å komme seg.

- De var rimelig skremt, og ble avhørt da de var i stand til det.

Hardt miljø

Politiet jakter fortsatt på to menn i forbindelse med kidnappingen.

- Han har lagt kortene på bordet, og vi anser ikke at det er fare for gjentakelse. Det er vel en viss mulighet for bevisforspillelse, siden to av mennene fortsatt er på frifot, men vi har et så klart bilde av hva som er skjedd, at vi ikke frykter det, sier Midtfjell.

Han forteller at miljøet i Østfold-byene har blitt hardere.

- Vi ser en økende tendens til denne typen vold, og vil vise at vi ikke aksepterer det på noen måte. Vi vil sende et kjempesterkt signal om at vi slår virkelig hardt ned på slike saker.

eugene.brandal.laran@dagbladet.no