ARRESTERT: Aktivisten Nikolai Aleksejev. bæres inn i en politibil etter å ha deltatt på demonstrasjonen for homofiles rettigheter i Moskva i dag. EPA/SERGEI ILNITSKY
ARRESTERT: Aktivisten Nikolai Aleksejev. bæres inn i en politibil etter å ha deltatt på demonstrasjonen for homofiles rettigheter i Moskva i dag. EPA/SERGEI ILNITSKYVis mer

20 arrestert under ulovlig homodemonstrasjon i Moskva

Aktivistene fikk avslag på søknaden om å demonstrere - for tiende året på rad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 20 personer ble arrestert under en demonstrasjon for homofiles rettigheter i Moskva i dag. Blant de arresterte var også anti-homo aktivister.

Bevegelsen for homofiles rettigheter hadde bedt om å holde en demonstrasjon i dag, men fikk nei for tiende året på rad, skriver Reuters.

Et lite antall demonstranter møtte likevel opp ved Tverskaya-plassen i sentrum. Antallet opprørspoliti som hadde møtt opp var langt flere. Demonstrantene ble også møtt av antihomo-aktivister.

Vitner skal ifølge Reuters ha beskrevet at antihomo-aktivister angrep noen av demonstrantene før politiet fikk skilt dem.

- Komplett lovløshet Å demonstrere ulovlig i Moskva er ensbetydende med å bli arrestert - så også denne gangen. Blant de arresterte aktivistene var Nikolai Aleksejev.

- Dette viser Moskvas og Russlands lovløshet, det som skjer her er komplett lovløshet. Vi forsøker bare å holde en fredelig demonstrasjon for våre menneskerettigheter, ropte Aleksejev mens han ble båret inn i en politibil.

Det er stor motstand mot åpen homofili i den russiske befolkningen. I 2013 vedtok Russland en lov mot homofil «propaganda».

ULOVLIG DEMONSTRASJON: I ti år har demonstrantene søkt ordføreren i Moskva om å få demonstrere - i ti år har de fått nei. Noen møtte opp likevel. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY
ULOVLIG DEMONSTRASJON: I ti år har demonstrantene søkt ordføreren i Moskva om å få demonstrere - i ti år har de fått nei. Noen møtte opp likevel. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY Vis mer

Bøter og fengsel venter dem som snakker positivt om homofili. Bøtene starter på 720 kr og kan komme opp i 190 000 kroner for organisasjoner. Flere har allerede blitt arrestert fordi de har demonstrert mot loven i gatene.

- Tatt i betraktning omstendighetene, og spesielt dersom Russland skal overleve (...) har jeg kommet til den konklusjon at hvis vi skal løse den demografiske krisen, må vi, du får unnskylde meg, stramme inn mot visse typer moralske verdier og informasjon, slik at det å føde og oppdra barn blir fullverdig, sa Yelena Mizulina, en av forkjemperne for loven, i et intervju på russisk TV.

Eurohomo-verdier Elena Kakhtaryova er en av antihomoaktivistene som hadde møtt opp for å vise motstand mot demonstrantene:

- Nei til eurohomo-verdiene. Nei til eurohomo-utvikling. Kun Russland og kun seier, sier hun til Reuters.
 
 - Jeg er mot dette fenomenet som tvinges på oss, jeg er mot utradisjonelle verdier, for å si det mildt. Eller for å si det på Russisk: jeg er mot sodomi og pederasti.

BASKETAK: I tillegg til mannsterkt oppmøte fra opprørspolitiet, hadde mange motdemonstranter møtt opp. Det endte i håndgemeng. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY
BASKETAK: I tillegg til mannsterkt oppmøte fra opprørspolitiet, hadde mange motdemonstranter møtt opp. Det endte i håndgemeng. Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY Vis mer