Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

20 års binding

Studentenes Landsforbund ønsker at kunder i Lånekassa skal kunne binde studierenta i 20 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble forslaget presentert for utdanningsminister Kristin Clemet.

- Vi har fått mange tilbakemeldinger på at kundene i Lånekassen savner forutsigbarhet når det gjelder studielånet, sier nyvalgt leder i Studentenes Landsforbund (StL), Anne Marte Klubbenes.

Hver tredje kunde

I en undersøkelse som Sentio gjennomførte for StL, sa hver tredje kunde i Lånekassen at de ville vurdert én fast rente i tilbakebetalingsperioden.

I dag tilbyr Lånekassen tre og fem års binding. For kort, mener Klubbenes:

- Hvert tredje eller femte år må kundene da gjøre en ny rentevurdering. Ved hvert kvartal er avisene fulle av spådommer fra eksperter om det lønner seg med flytende eller fast studierente. Det blir forvirrende, sier hun.

Lønnsomt?

I en rapport som nå sendes ut til politisk diskusjon, foreslås at Lånekassas kunder skal kunne binde renta i tjue år. Prosjektgruppa viser blant annet til at ei slik rente ville vært gunstigere enn flytende studierente de siste åra.

- Men i teorien skal det jo på sikt lønne seg å holde på flytende rente?

- Ja, over lang tid kan det være at flytende rente blir billigere enn å binde lånet. Men vi er mest opptatt av at kunder i Lånekassen skal få mest mulig forutsigbarhet i privatøkonomien, sier Klubbenes.

- Et kjempebra forslag. Det sikrer en helt annen forutsigbarhet enn dagens system, sier stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV).

TROR PÅ JA: - Forslaget om tjue års fastrente bør kunne gå gjennom, sier leder i StL, Anne Marte Klubbenes.