20 års fengsel for Toska

David Toska og hovedmannen i Wonderboy-saken dømt for smugling av 762 kilo hasj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): David Toska ble i dag dømt til totalt 20 års fengsel i den såkalte Wonderboy-saken, norgeshistoriens største hasjsak. Han er dømt for medvirkning til innførsel av 300 kilo hasj, altså bare en del av den totale mengden på 762 kilo hasj.

Denne straffen legges oppå de 18 årene han fikk i Høyesterett for NOKAS-ranet. Det betyr at David Toska må sone 20 år i fengsel før han er fri. 

Det kom overraskende på de fleste at ikke Toska fikk lovens strengeste straff på 21 år for flere alvorlige kriminelle forhold. Det betyr at han har fått strafferabatt fordi han valgte å tilstå flere av sakene for tre uker siden.

- Jeg vil ikke kommentere dommen før jeg har hørt begrunnelsen, sier Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik.

David Toska skal ha investert over fire millioner kroner av NOKAS-utbyttet på 200 kilo hasj, noe han innrømmet i august i år. Han er ikke tildelt noen viktig rolle i denne saken, men det legges til grunn at han kjente til hva som skulle skje da han bestilte hasjen.

Dommeren leser nå opp dommen for alle de dømte, og det er ventet at han vil fortsette fram til klokka 16.00 i ettermiddag.

15 år

Danny Bungard (21), den antatte hovedmannen bak Wonderboy-saken, ble i dag dømt til 15 års fengsel. Dette er en svært streng straff for narkotikainnførsel i Norge.

 SISTE DAG I RETTEN: David Toska (t.v.) og hans forsvarer, Øystein Storrvik, før domsavsigelsen i Wonderboy-saken i Oslo tingrett fredag. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
SISTE DAG I RETTEN: David Toska (t.v.) og hans forsvarer, Øystein Storrvik, før domsavsigelsen i Wonderboy-saken i Oslo tingrett fredag. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Sammen med fem andre er han dømt for å være en del av en organisert gruppe etter det som kalles den såkalte mafiaparagrafen. Retten mener ikke Toska er en del av denne gruppen.

- Han er enormt nedfor og skuffet over dommen, sier hans forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs.

Hun sier også at hun vil bli veldig overrasket dersom Bungard ikke velger å anke saken. Dette må han ta stilling til når domsavsigelsen er over i ettermiddag.

Bungard har erkjent å ha vært med på å innføre nærmere 300 kilo hasj til Norge, men nekter for å ha hatt noe med innføringen av det siste partiet på 500 kilo å gjøre. I dag ble han likevel dømt for begge deler.

Danny Bungard er mannen som har gitt saken navnet "Wonderboy". Det var nemlig oslomannens kallenavn i det kriminelle miljøet - noe som innebærer at han sjelden gjorde feil.

Ingen synlig reaksjon

I Toskas totale straff ligger også ranet av Postens Brevsenter i Oslo, og et mislykket ran av Norsk Medisinaldepot. Toska valgte i august i år og tilstå disse forholdene, for å slippe flere rettssaker.

I dag ble han også dømt til å betale en erstatning på tilsammen 320.000 kroner til fire ansatte på Postens brevsenter. Dette ranet er også Erling Havnå dømt for.

Flere av de ansatte har slitt psykisk etter det brutale ranet, der det ble truet og slått med våpen.

I dag mottok han det som kan bli hans siste dom uten noen synlig reaksjon. En betydelig tynnere Toska var iført blå dongeribukser og lyseblå skjorte, og satt sammen med sin forsvarer Øystein Storrvik på bakerste benk i sal 828 i Oslo tingrett.

På tilhørerbenken satt Toskas samboer og mor til hans barn.

Toska var en av nesten tjue personer som deltok i smuglingen av nesten 800 kilo hasj fra Nederland til Norge. 30. november 2004 ble en trailer full av hasj stoppet på Svinesund.

Hovedmannen

Danny Bungard skal ha vært hovedmannen bak smuglingen av de enorme hasjpartiet. Han ble pågrepet sammen med David Toska i Spania.

I dag ble Bungard altså dømt til 15 års fengsel i Oslo tingrett.

Begge de to fikk ett år mindre straff enn det aktor hadde lagt ned påstand om.

Les også: 14 tiltalte skal få sin dom i dag.

I den flere uker lange rettssaken er det blitt rullet opp en røverhistorie der rundt 20 personer er inkludert. Gjennom telefonavlytting og spaning knekte politiet koden for et infløkt kriminelt kodespråk, som gikk ut på å endre rekkefølgen på ord.

Bananer og gintonic

Samtidig ble det brukt forskjellige dekknavn både på personer, steder og narkotika. Kodeord som "bananer" og "gin and tonic" ble blant annet brukt, og under rettssaken forklarte Danny Bungard at kodene av og til ble så kompliserte at de kriminelle gikk helt i surr.

Dette resulterte en gang i at Toska og Bungard ventet på hverandre i to forskjellige byer.

- Det var så mye kodeprat på telefonen at vi blandet sammen hvor vi skulle møtes. De reiste til Madrid mens jeg dro til Barcelona. De var allerede i Barcelona, så de kunne jo bare blitt der de var, fortalte Bungard tidligere om møtet med Toska og to andre menn.

 Både David Toska og Danny Bungard var på rømmen etter NOKAS-ranet og hasjsaken.

De ble pågrepet samtidig i Malaga i Spania 5. april 2005.

Saken oppdateres fortløpende.

HOVEDMANNEN: Danny Bungard (31) fikk 15 års fengsel i Oslo tingrett i dag.