20 års mesterskap

Roy Jacobsens svenske forlag Nordsteds fikk ideen til å utgi et utvalg av hans noveller. En meget god idé, viser det seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Jacobsens svenske oversetter Staffan Söderblom som har foretatt utvalget. Han har også skrevet et kort, men levende og innsiktsfullt etterord om novellene sett i sammenheng med forfatterskapet. Det er dermed ikke egentlig mye en begeistret anmelder har å tilføye.

Usikret realisme

Samlingen består av 18 noveller og bærer tittelen «Det nye vinduet». Dette er tittelen på den eneste novellen fra Jacobsens debut, samlingen «Fangeliv» fra 1982. Resten av utvalget er jevnt fordelt på de tre andre novellesamlingene, «Det kan komme noen» (1989), «Den høyre armen» (1994) og «Fugler og soldater» (2001).

Allerede med «Det nye vinduet» viser Roy Jacobsen mesterskap. Så fikk han også Vesaas' debutantpris det året. Det som slår en leser, er den stødigheten og sikkerheten som preger novellene. På tross av stort spenn i miljø, tid og karakterer, flyter tekstene sikkert av gårde - fulle av hemmeligheter, borende spenning, usikkerhet og smerte. Bevegende, men samtidig saftig og levende. Vi blir kjent med menneskene, men ikke helt. Vi får bare lov til å sirkle rundt dem og deres drama, en i norsk sammenheng unik kombinasjon av realisme og eksistensialisme. Staffan Söderblom kaller det «usikret realisme», ingen dum karakteristikk. Resultatet er vidunderlig rike historier som sitter lenge igjen hos leseren.

Høydepunkter

Söderblom hevder også at novellene representerer «kjerner» til Jacobsens romaner. Dette er jeg mer usikker på. Det er ingen tvil om at man kan se sammenhenger mellom novellene og romanene, men akkurat dette synspunktet er en nedvurdering av novellene - selv om det kanskje ikke er ment slik. Den enkelte novelle står i hvert fall ikke for meg som noen kjerne, eller synopsis, for å sette det på spissen, men som hele, sterke fortellinger fra virkeligheten i ordets egentlige forstand. De står på egne bein i en grad man sjelden opplever - og særlig i utvalg. For her finner du høydepunktene, for eksempel fra fjorårets «Fugler og soldater», der noen noveller var skjemmet av magisk-realistiske innslag. Disse finner du ikke i utvalget, heldigvis.

For å si det med popbransjen: en fantastisk «Greatest Hits». Så hvis du ikke kjenner Roy Jacobsens noveller fra før, løp og kjøp!