TI DREPT:  Oljearbeiderne er misfornøyde med dårlige lønninger og har vært i streik i byen Zjanozen de siste seks månedene. Da politiet ville fjerne dem i dag ble ti drept. Foto: AP Photo/TV Station K-Plus via AP Television News
TI DREPT: Oljearbeiderne er misfornøyde med dårlige lønninger og har vært i streik i byen Zjanozen de siste seks månedene. Da politiet ville fjerne dem i dag ble ti drept. Foto: AP Photo/TV Station K-Plus via AP Television NewsVis mer

20-årsdagen endte med blodbad

Politiet åpnet ild da de ville fjerne streikende oljearbeidere på uavhengighetsdagen i Kasakhstan. Ti personer ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hersket fullstendig kaos i byen Zjanaozen, vest i Kasakhstan i dag. Minst ti personer ble drept da bevæpnet politi skjøt rundt seg mot streikende oljearbeidere. Det melder BBC.

Øyevitner melder om at politiet skjøt mot den uvæpnede mengden. Myndighetene hevder på sin side at de ble nødt til å forsvare seg sjøl.

20 år med selvstendighet I mer enn seks måneder har oljearbeidere streiket med krav om bedre lønn og bedre arbeidsvilkår. Opptøyene begynte da politiet forsøkte å fjerne personene, som ifølge myndighetene gjorde noe ulovlig. I dag markerte Kazakhstan at det er 20 år siden frigjøringen fra Sovjetunionen.

Politiet kom for å fjerne demonstrantene fredag morgen for å gjøre plassen tom for feiringen.

President Nursultan Nazarbayev har styrt landet i over 20 år, og regimet prøvde å kontrollere medias rapportering fra opptøyene, og det ble rapportert om at nettsider som Twitter ble vanskelig å logge seg inn på.

Et hotell, statelige kontorer og kontoret for det nasjonale oljeselskapet ble satt fyr på sa Askhat Daulbayev, en talsmann for myndighetene.

Ifølge han er minst ti være døde, i tillegg til at mange politimenn skal være skadd.

Myndighetene irritert Vladimir Kozlov, leder for det uofisielle opposisjonspartiet, sa at lengden på protesten hadde irritert myndighetene.

- De har ikke prøvd DDT ennå, men de har prøvd de fleste andre ting. Det at at arbeiderne har stått på stedet så lenge irriterer dem, sa han til TV-stasjonen K-Puls.

DDT er et ekstremt giftig kjemisk stoff med nervelammende virkning og har tidligere blitt brukt til å drepe insekter.

Avduket triumfbue I hovestaden Astana ble 20-årsfeiringen markert ved at presidenten avduket en 20 meter høy triumfbue i marmor og granitt.

Det bor 15,8 millioner mennesker i Kasakhstan. Det nasjonale språket er kasakhisk, mens russisk er det offisielle språket.

OPPTØYER: Flere ble skadet og ti drept i dag. Foto: AP Photo/TV Station K-Plus via AP Television News
OPPTØYER: Flere ble skadet og ti drept i dag. Foto: AP Photo/TV Station K-Plus via AP Television News Vis mer