20-årsdagen endte med blodbad

Politiet åpnet ild da de ville fjerne streikende oljearbeidere på uavhengighetsdagen i Kasakhstan. Ti personer ble drept.

TI DREPT:  Oljearbeiderne er misfornøyde med dårlige lønninger og har vært i streik i byen Zjanozen de siste seks månedene. Da politiet ville fjerne dem i dag ble ti drept. Foto: AP Photo/TV Station K-Plus via AP Television News
TI DREPT: Oljearbeiderne er misfornøyde med dårlige lønninger og har vært i streik i byen Zjanozen de siste seks månedene. Da politiet ville fjerne dem i dag ble ti drept. Foto: AP Photo/TV Station K-Plus via AP Television News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det hersket fullstendig kaos i byen Zjanaozen, vest i Kasakhstan i dag. Minst ti personer ble drept da bevæpnet politi skjøt rundt seg mot streikende oljearbeidere. Det melder BBC.

Øyevitner melder om at politiet skjøt mot den uvæpnede mengden. Myndighetene hevder på sin side at de ble nødt til å forsvare seg sjøl.

20 år med selvstendighet I mer enn seks måneder har oljearbeidere streiket med krav om bedre lønn og bedre arbeidsvilkår. Opptøyene begynte da politiet forsøkte å fjerne personene, som ifølge myndighetene gjorde noe ulovlig. I dag markerte Kazakhstan at det er 20 år siden frigjøringen fra Sovjetunionen.

Politiet kom for å fjerne demonstrantene fredag morgen for å gjøre plassen tom for feiringen.

President Nursultan Nazarbayev har styrt landet i over 20 år, og regimet prøvde å kontrollere medias rapportering fra opptøyene, og det ble rapportert om at nettsider som Twitter ble vanskelig å logge seg inn på.

Et hotell, statelige kontorer og kontoret for det nasjonale oljeselskapet ble satt fyr på sa Askhat Daulbayev, en talsmann for myndighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer