California

20 bekreftet omkommet i flomkatastrofen

Dødstallene stiger etter tre uker med uvær og flom i vestlige deler av USA. Etter noen få dager med sol, kan det komme enda en runde med nedbør.

FLOM: Kostnadene av ødeleggelsene i USA som følge av uværet regnes å være til over en milliard amerikanske dollar. Foto: AFP / NTB
FLOM: Kostnadene av ødeleggelsene i USA som følge av uværet regnes å være til over en milliard amerikanske dollar. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Den amerikanske delstaten California har fått en tøff start på det nye året med et voldsomt uvær. Hele ni stormer med kraftig nedbør har truffet fastlabdet de siste tre ukene.

Uværet, som har herjet siden 26. desember, har ført til oversvømmelser i store områder, krevd minst 20 menneskeliv og tvunget flere titusener til å evakuere fra hjemmene sine.

Denne uka lettet imidlertid skyene over deler av staten, og solskinn ga innbyggerne håp om at uværet er forbi, skriver The Guardian. Håpet trues derimot av nok et uvær som herjer over Stillehavet og nærmer seg kysten.

500 jordskred

President Joe Biden skal etter planen besøke California torsdag 19. januar, etter at han over helgen slo katastrofealarm i delstaten. En katastrofeerklæring innebærer at føderale myndigheter vil bidra økonomisk i hjelpearbeidet for alle som er rammet, skriver NTB.

Nå forbereder flere lokalsamfunn rundt i California seg på enda mer regn, mens andre områder har brukt de siste dagene med opphold på å starte oppryddingsprosessen.

Siden nyttår skal det, ifølge California Geological Survey, ha blitt observert mer enn 500 jordskred, og flere veier er stengt i lengre perioder som følge av det.

Kostet en milliard

Regnet som har kommet i løpet av de siste ukene er like mye som det gjerne kommer i løpet av et år i solskinnsstaten, skriver The Guardian.

Flommen som følge av uværet skal ha gjort skade for anslagsvis 1 milliard. The Guardian skriver at det ved inngangen av denne uka fortsatt var flere titusener under evakueringsordre og at 41 av Californias 58 fylker har fått føderale nødserklæringer.

Til sammen ni såkalte «atmosfæriske elver» har truffet deler av vestlige USA. Uværet over Stillehavet vekker bekymring for at en tiende «elv» kan treffe fastlandet og føre til en ny runde med nedbør.

National Weather Service forteller at det kan komme nedbør de neste dagene, men at det trolig ikke vil være kraftig regnvær. I et terreng som vanligvis er relativt tørt, men som de siste ukene har vært preget av flom, kan imidlertid bare lettere nedbør gjøre skade.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer