20 casuals pågrepet i Bergen

- Hadde avtalt masseslagsmål med oslogjeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om norske casuals? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring  412 15 090 (direkte til journalist) / 24 00 00 00 (tipstelefon)

(Dagbladet.no): Omlag 20 personer sitter i arresten etter at bergenspolitiet i kveld gikk til aksjon mot såkalte casuals ved Ny-Krohnborg skole.

De hadde samlet seg for å slåss med tilreisende oslomenn fra casualsmiljøet rundt Vålerenga parallellt med kveldens fotballoppgjør. Alle de pågrepne skal være bergensere som bruker Brann-Vålerenga-kampen som påskudd for å lage bråk med likesinnede.

- De ble pågrepet for å nekte å rette seg etter politiets pålegg og som ledd i forebygging av voldskriminalitet. Vi vet at de hadde planlagt slagsmål, sier operasjonsleder Per Stiegler til Dagbladet.no.

Fotfølges i kveld

Det er foreløpig uklart hvor lenge bråkmakerne blir værende i politiets varetekt, men politiet håper de kan ha kontroll på casuals-gjengen til fotballkampen er over og til gruppen fra Oslo er ute av byen.

Da massepågripelsen skjedde, oppholdt en gjeng med Vålerenga-tilknytning seg like ved. Totalt skal det ha vært rundt 40 fotballpøbler som sto klare til å slåss.

- Nå følger vi Vålerenga-gruppen tett og har dem under oppsikt. Toleransegrensen vår er lav, advarer Stiegler.

MASSIV AKSJON: Det er i kveld stort politioppbud ved Brann stadion, samtidig som casuals fra begge leire fotfølges rundt i byen. Fotballfansen på bildet har ingenting med bråket å gjøre. Foto: LEIF STANG
MASSIV AKSJON: Det er i kveld stort politioppbud ved Brann stadion, samtidig som casuals fra begge leire fotfølges rundt i byen. Fotballfansen på bildet har ingenting med bråket å gjøre. Foto: LEIF STANG Vis mer

Ifølge Bergens Tidende har både uniformerte og sivile politifolk fotfulgt casuals fra Oslo helt siden mange av dem ankom byen med tog i ettermiddag. Ingen av disse er foreløpig pågrepet, men det skal ha vært mindre sammenstøt mellom de to gjengene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er ikke folk som er interessert i fotball, konstaterer operasjonslederen i politiet.

Stiegler opplyser at det har kommet meldinger om mindre slagsmål på byens puber der fotballkampen vises, men ikke mer enn forventet på 16. mai.

Ikke fotballsupportere

Casuals er fotballpøbler som gjerne kler seg i dyre merke-sportsklær for å unngå oppmerksomhet, og flagger aldri lagtilhørigheten med supporterutstyr. I Norge antas lagene Brann og Vålerenga å være belemret med de største gruppene av slike bråkmakere.

Når de to lagene møtes har politiet alltid høy beredskap.

Også Start, Stabæk, Lillestrøm, Ham-Kam, Rosenborg, Strømsgodset og Tønsberg er lag som ifølge politiet tiltrekker seg voldelige grupper. Miljøene er små, men politiet har egne spaningsgrupper som overvåker bråkmakerne.

Det har flere ganger tidligere blitt arrangert «slag» langt borte fra fotballkampen etter at gjengene har avtalt tid og sted i forkant.

20 casuals pågrepet i Bergen

Journalist truet

Forrige torsdag mottok en journalist i Bergens Tidende en epost der han fikk valget mellom å slutte å skrive om miljøet  - eller å få begge beina brukket.  Det skjedde etter at avisa hadde trykket en større artikkel om casualsfenomenet.

Natt til lørdag sto en maskert gjeng på døra til journalisten og truet familien hans.

De antatte casuals-mennene med Brann-tilknytning skrev «Vi vet kor du bor» på huset til journalisten før de forlot stedet, og politiet har iverksatt en større etterforskning etter de alvorlige truslene.