20 dager med «fantasi og fiasko»

Nesten tre uker tok det fra valget til Donald Trump gikk med på å starte den formelle overføringen av makt til Joe Biden. Washington Post har kartlagt disse dagene i Det hvite hus.

SINT: USAs president deltok på en telefonkonferanse med medlemmer av det amerikanske forsvaret under Thanksgiving-feiringen. Der ble det amper stemning. Foto: AP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«20 dager med fantasi og fiasko. Fra Trumps forsøk på å endre valget».

Det er tittelen på Washington Post store artikkel om hva som foregikk i Det hvite hus fra det amerikanske presidentvalget den 3. november og fram til 23. november, da Donald Trump lot Joe Biden starte overgangen til maktskiftet.

Artikkelen har fått mye oppmerksomhet etter at den ble publisert, søndag.

I det som beskrives som et av de siste kapitlene i Trumps presidentskap, har avisa intervjuet 32 medarbeidere, kampanjehjelpere og andre rådgivere av presidenten, samt nøkkelpersoner i hans juridiske kamp.

Mange av dem som intervjues har snakket under forutsetning om å være anonyme.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Ville vinne

I dagene før valget var både Trump og hans nærmeste medarbeidere overbevist om at han ville vinne valget, til tross for at meningsmålingene tydet på noe annet. Også tidlig på valgkvelden var følelsen at presidenten ville gjenta seieren fra 2016, skriver Washington Post.

Det forelå også planer om at Trump tidlig skulle utrope seg som vinner, om tallene så bra ut i vippestatene.

TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer

Erklærte seier

Men så kom nyheten fra Fox News om at Biden hadde vunnet Arizona.

- Han skrek til alle, sier en seniorrådgiver i Trump-administrasjonen til avisa.

- Han reagerte med: «Hva faen? Det var jo vi som skulle vinne Arizona. Hva er det som skjer?».

Ifølge kilden skal Trump videre ha bedt sin svigersønn Jared Kushner om å ringe til Fox News-grunnlegger, Rupert Murdoch, men alle forsøk på dette skal ha mislykkes.

På en pressekonferanse i Det hvite hus erklærte presidenten likevel valgseier og omtalte valget som «juks».

- Vi gjorde oss klare for en stor feiring. Vi vant alt og plutselig ble det avlyst. Resultatene i kveld har vært fenomenale. Vi er klare for å komme oss ut og feire noe så vakkert, så bra, sa Trump.

Fem prosent sjanse

I de påfølgende dagene ble president Trump enda mer fiksert på teorien om at stemmeapparatene av merket Dominion, som blir benyttet i Georgia og flere andre delstater, var programmert til å endre stemmene i Bidens favør, ifølge Washington Post.

Teorien ble støttet av advokaten Sidney Powell, som etter valget ble en del av presidentens juridiske team. Hvordan hun havnet der beskrives som et mysterium.

Den 7. november skjedde tre ting av betydning - to offentlige, og en bak lukkede dører.

De store nyhetsorganisasjonene kunngjorde Joe Biden som vinner av valget, omtrent samtidig som Rudy Giuliani holdt en pressekonferanse om påstått valgsvindel på parkeringsplassen til et hagefirma utenfor Philadelphia.

IKKE FORNØYDE: På et hagesenter i Pennsylvania holder advokatene til Donald Trump pressekonferanse lørdag. Video: AP Vis mer

I tillegg holdt Trumps valgkampledelse et møte for presidenten denne dagen, der de sa at det ville bli vanskelig å endre valgresultatet, skriver Washington Post. Dette ville kreve kompliserte og langvarige rettssaker, og de ga ham bare mellom fem og ti prosent sjanse for suksess. Trump skal ha svart at han forsto og godtok dette.

Vendepunktet

Men dagene gikk, og tross de rettslige prosessene kom man ikke videre i forsøket på å endre valgresultatet.

Samtidig sa flere av presidentens advokater opp jobben, eller holdt seg unna møter der Rudy Giuliani deltok. Flere så på ham som «forstyrret», dårlig forberedt og full av beskyldninger om omfattende svindel som han ikke kunne bevise, ifølge Washington Post.

Vendepunktet kom den 13. november, skriver avisa, da en dommer i Philadelphia satte en stopper for alle muligheter for å ugyldiggjøre stemmesedler som hadde kommet inn etter valgdagen.

I OFFENTLIGHETEN: Onsdag viste Donald Trump seg offentlig for første gang siden valgnederlaget. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Vis mer

- Direkte order

Giuliani og hans medspiller, jurist Jenna Ellis ville imidlertid ikke godta at slaget var tapt, og under et møte i Det ovale rom, der han deltok på høyttalertelefon, hevdet han at de andre advokatene løy for presidenten om hans sjanser, og at det absolutt fortsatt fantes en vei til seier.

Ifølge Washington Post skal Giuliani og hans nye team dessuten ha foretatt en såkalt fiendtlig overtakelse av kampanjestaben til Trump.

- De kom inn en dag og sa: «Vi har direkte order fra presidenten. Ikke ta noen ordre med mindre det kommer fra oss», sier en medarbeider.

Trump tvitret også selv at det nå var Rudy Giuliani som, sammen med Jenna Ellis og Sidney Powell, håndterte hans juridiske strategi.

Sint etter pressekonferanse

Det hele kulminerte i en pressekonferanse den 19. november da Giuliani, Powell og Ellis kom med brede anklager mot hele valgsystemet, samtidig som de gjorde et stort nummer av Dominion-teorien.

I ettertid er det imidlertid neppe dette som huskes best fra pressekonferansen.

Omkring 40 minutter ut i Giulianis pressekonferanse, begynte det nemlig å renne en svart flytende væske nedover Trump-advokatens ansikt.

På sosiale medier og på nyhetssider verden over, var det spekulasjoner om hva det var som piplet nedover advokatens ansikt, og ikke innholdet i pressekonferansen som tok mye av oppmerksomheten.

- Holder Rudy Giuliani på å smelte? undret nemlig flere Twitter-brukere.

SVETTEN RENNER: Trumps advokat Rudy Giuliani svettet så mye på pressekonferansen at det rant over på sosiale medier. Video: AP Vis mer

New York Times skrev at de antok det dreide seg om maskara, mens kjendisstylisten Jan Thomas uttalte til Dagbladet at han mener det dreide seg om et helt annet produkt.

- Det fikk ham til å se ut som en tulling, skal Trump ha sagt om fargen som rant nedover advokatens ansikt, ifølge en kampanjedirektør som har snakket med Washington Post.

Trump skal ha blitt sint av hele pressekonferansen, og Sidney Powell fikk sparken fra teamet.

Også til NBC News skal flere kilder tett på Trump ha uttalt at presidenten er frustrert over både Powell og Gulianis innsats på pressekonferansen og at han videre er bekymret for at hans juridiske team «består av idioter som får ham til å se dårlig ut»

OPPTATT: Mye tyder på at tiden fram mot 20. januar 2021, når Joe Biden skal ta over som president, blir alt annet enn rolige. Donald Trump gjør store endringer. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Formell overføring

Etter en helg med overtalelser gikk Donald Trump den 23. november med på å endelig starte den formelle overføringen av makt til Biden.

Da fikk Biden endelig beskjeden fra General Services Administration (GSA) om at de er klare til å begynne den formelle overgangsprosessen fra Trump-administrasjonen, melder CNN.

Trump har imidlertid fortsatt ikke erkjent valgnederlaget.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer