20 dagers fengsel

Retten i Nederland besluttet i kveld at mulla Krekar skal varetektfengsles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han blir dermed sittende i nederlandsk arrest i minst 20 dager.

Norske myndigheter vil ikke ha mullaen hjem til Norge, hevder Krekars advokater. Advokatene sier at informasjonen om at Krekar er uønsket, har gått til nederlandske myndigheter via den norske ambassaden i Haag. Dette skal Norge ha gjort klart for Nederland før Krekar ble fremstilt for fengsling i dag.

- Sludder, sier Norges ambassadør Jan Flatla til NTB.

- Jeg ville vanligvis svart «ingen kommentar» i en slik sak, men dette er så provoserende at jeg må si at dette er sludder, sier han.

Men Krekars advokater, nederlandske Victor Koppe og norske Brynjar Meling, fastholder begge at de har fått opplyst av nederlandske myndigheter at mullaen er uønsket i Norge.

- Norge vil ikke ha denne mullaen selv om han har flyktningstatus. Vi er blitt fortalt at Nederland ønsker å sende Krekar til Norge dersom han ikke blir fengslet her. Men nå ser det ut til at Nederland blir sittende fast med ham, sier Koppe.

Koppe sier at dette er grunnen til at nederlandsk politi allerede under fengslingsmøtet torsdag satt klar til å pågripe mullaen dersom domstolen skulle avvise påtalemyndighetens krav om fengsling. Fengslingskravet ble begrunnet i at Jordan har bedt om å få Krekar utlevert som mistenkt i en heroinsak.

- Men dersom han blir løslatt, vil han bli pågrepet på nytt, og i så fall må han igjen fremstilles for fengsling. Høyst sannsynlig blir det fredag, sier advokat Meling.

Ifølge Meling har nederlandske myndigheter begrunnet kravet om en eventuell ny pågripelse med at mullaen skal ha forstyrret ro og orden.

- Han skal også ha forbrutt seg mot landets immigrasjonsmyndigheter. Men det må da være grenser for hva han skal ha klart å gjøre seg skyldig i, sier advokat Meling tydelig oppgitt.

Advokat Meling sier han er overbevist om at Krekars sak er en del av et større spill. Også advokat Koppe, som er en av Nederlands fremste forsvarsadvokater, sier at Krekar-saken har utviklet seg spesielt.

- Krekar sier at norske myndigheter fredag var interessert i å få ham tilbake, og at de ga ham norske reisedokumenter da han var på flyplassen utenfor Amsterdam. Så ble han arrestert av nederlandsk politi. Dette er et triks fra USA, sier Koppe.

- Mener du at USA vil arrestere Krekar?

- Det jeg mener er at amerikanske myndigheter vil snakke med ham, sier Koppe.

- Men han har ingenting å fortelle, legger advokaten til.

(NTB)

<B>BROREN BER: Khalid Faraj Ahmad ber for sin bror Mulla Krekar utenfor fengselet i Vught mens fenglingsmøte pågår innenfor murene.
JURIDISK KAMP: Victor Koppe (venstre), Mulla Krekars nederlandske advokat, snakker med pressen etter fengslingsmøtet i Vught i dag mens Krekars kone Rokhosh Ahmad og broren Khalid Faraj Ahmad hører på. I bakgrunnen Krekars norske advokat Brynjar Meling.