Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

20-dobler våpensalget til Indonesia

Den britiske regjeringen har 20-doblet våpensalget til Indonesia og India, til tross for egne retningslinjer om ikke å eksportere våpen til ustabile regioner eller land med indre uro.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke menneskerettsorganisasjoner har krevd en internasjonal våpenblokade av Indonesia, etter rapporter om at indonesiske regjeringsstyrker systematisk bryter menneskerettene i Aceh-provinsen.

Senest i forrige uke sendte det indonesiske forsvaret Scorpion-stridsvogner til Aceh, til tross for tidligere forsikringer om at britiskprodusert materiell ikke ville bli brukt for å slå ned indre uro, skriver The Guardian.

Britiske jagerfly

Organisasjonen Saferworld, som overvåker det internasjonale våpenmarketet, har påpekt at indonesiske styrker både har brukt britiske jagerfly og panservogner i Aceh.

Mens Storbritannia i 2000 eksporterte våpen til en verdi av 25 millioner kroner til Indonesia, ble det i fjor solgt våpen for 250 millioner kroner.

Statsminister Tony Blairs regjering åpnet for salg av alt fra strids- og panservogner, til fly og granatkastere.

Spent region

Til India, som Blair-regjeringen ønsker å selge Hawk-jagerfly til, ble det i fjor solgt våpen til en verdi av 1,4 milliarder kroner. Det var en dobling fra året før.

Britene solgte også våpen til Indias naboland Pakistan, blant annet deler til kamphelikoptre, raketter, marinefartøy og ammunisjon.

Senest i mai tok Parlamentet opp våpeneksport til India og Pakistan, og stilte spørsmål ved om Blair-regjeringen i stor nok grad tok hensyn til den spente situasjonen i regionen.

Salget synker

Også britenes våpeneksport til Israel har skapt kritikk, selv om Blair-regjeringen har stanset flere søknader om salg.

Alt i alt eksporterte Storbritannia i 2002 våpen til en verdi av nærmere 12 milliarder kroner, noe som var en nedgang fra året før da det ble eksportert våpen for 19 milliarder kroner.

I 1997, året da Blair kom til makten, eksporterte britene våpen for 44 milliarder kroner, skriver The Guardian.

(NTB)