RØYK: Dette er et av bombenedslagene i Gaza i går. Angrepene har fortsatt i natt. Foto: NTB SCANPIX
RØYK: Dette er et av bombenedslagene i Gaza i går. Angrepene har fortsatt i natt. Foto: NTB SCANPIXVis mer

- 20 drept i angrep mot FN-skole på Gazastripa

Minst 41 palestinere drept til sammen, ifølge AFP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): I løpet av natta har minst 41 palestinere blitt drept av israelske bomber, i flere forskjellige angrep, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nord på Gazastripa skjøt israelske stridsvogner mot en rekke hus øst i Jabalya. 13 ble drept, blant dem en elleve år gammel funksjonshemmet jente. Mens åtte ble drept i andre angrep på Gazastripa, blant dem fem fra samme familie, skriver NTB.

I tillegg har et israelsk bombeangrep mot en FN-skole tatt livet av 20 personer.

Er på bristepunktet Antallet drepte palestinere har nå passert 1220, mens 53 israelske soldater og tre sivile israelere er drept i konflikten som startet 8. juli.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA) advarer nå om at de nå er på bristepunktet, med over 200.000 palestinere som har søkt tilflukt i FN-skoler etter beskjed fra Israel om å evakuere.

Den israelske offensiven ble trappet opp etter at ti israelske soldater ble drept mandag.

Den israelske hæren har sagt den trenger om lag en uke på fullføre sitt fremste mål om å ødelegge tunnelene fra Gaza inn i Israel. Det er stor oppslutning i den israelske befolkningen om offensiven mot Gazastripen.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier han forstår Israels behov for å beskytte seg, men mener at det ikke kan rettferdige den massive ødeleggelsen av Gaza.

- Nok er nok, Israels angrep er uproporsjonale, sier Brende til NTB.

Tar avstand Han tar sterkt avstand fra opptrappingen og de ufattelige ødeleggelsene.

- Jeg kan ikke forstå at Israel kan oppnå større sikkerhet ved å legge livsgrunnlaget til 1,8 millioner mennesker i ruin. Jeg tar også sterk avstand fra militante gruppers rakettangrep mot Israel, sier utenriksministeren til NTB.

Ifølge den norske Mats Gilbert, som har jobbet på Shia-sykehuset i Gaza fram til i går, er det særlig tre grunner til at krisen har blitt så alvorlig nå:

Blokaden, angrepene på helsefasiliteter og bombingen av boligområder.

- Siden 2012, som var det siste israelske angrepet, har det vært to år med knallhard blokade, sier Gilbert, som mener at situasjonen i Gaza aldri har vært så ille som nå.

Han forklarer at dette skapte en forsyningssituasjon som i utgangspunktet var svært vanskelig - og som ble dramatisk da angrepene begynte.

Verre enn tidligere Situasjonen tilspisset seg av at også sykehus ble rammet av offensiven.

- Angrepene på sykehus, helseinstitusjoner og ambulanser er verre enn de har vært tidligere. Åtte av 32 sykehus er ifølge WHO ødelagt, sier han.

Den tredje kritiske årsaken han peker på er denne:

- Den systematiske bombingen av boligområder er mye mer omfattende enn før, sier Gilbert, og oppsummerer slik:

- Måten Israel farer fram på nå, er på et annet nivå av systematisk brutalitet overfor sivilbefolkningen.


SAMLER SAMMEN KROPPSDELER:  Palestinere samler sammen levningenen etter ofrene for nattens angrep på en FNskole i Gaza. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB Scanpix
SAMLER SAMMEN KROPPSDELER: Palestinere samler sammen levningenen etter ofrene for nattens angrep på en FNskole i Gaza. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB Scanpix Vis mer