20 granskinger Trump prøver å stanse

USAs president, Donald Trump, er under hardt press fra Demokratene i Kongressen.

VIL IKKE: USAs president, Donald Trump, vil ikke samarbeide med den amerikanske kongressen i en lang rekke granskninger. Foto: REUTERS/Carlos Barria
VIL IKKE: USAs president, Donald Trump, vil ikke samarbeide med den amerikanske kongressen i en lang rekke granskninger. Foto: REUTERS/Carlos BarriaVis mer

NEW YORK (Dagbladet): Demokratene håpet å få spesialetteforsker Robert Mueller til å vitne i Kongressen om Russland-etterforskningen og Trumps rolle 15. mai. Det kommer foreløpig ikke til å skje før seinere, ifølge New York Times.

Den siste tida har det nærmest brutt ut full krig mellom Trump og Demokratene som har flertallet i Representantenes hus.

Demokratene krever blant annet at de får overlevert hele den usensurerte versjonen av Muellers rapport, som blant annet omfatter Muellers etterforskning av minst ti tilfeller hvor Trump kan ha brutt loven ved å hindre justisvesenets arbeid.

Kan bøtlegge

Demokratene vurderer nå å bøtlegge medlemmer av Trump-administrasjonen for å få dem til å adlyde stevningene fra Kongressen. De truer også med å anklage medlemmer av administrasjonen for ringeakt for Kongressen dersom de ikke adlyder stevningene. Det betyr i så fall en kamp i rettsvesenet. Trump på sin side har varslet at administrasjonen ikke vil samarbeide.

Søndag gjorde imidlertid demokratenes komiteleder i etterretningskomiteen, Adam Schiff det klart at de vil ha Mueller til å vitne.

- Det amerikanske folket har en rett til å høre hva mannen som gjennomførte etterforskningen har å si, og vi vet nå at vi definitivt ikke kan stole på justisministeren som viste et galt bilde av Muellers konklusjoner. Så han skal vitne, sier Schiff til ABC News.

20 granskninger

Washington Post har foretatt en grundig gjennomgang av de minst 20 granskingene i Kongressen Trump og hans medarbeidere nå gjør alt de kan for å bremse eller stanse. Det er ei lang liste.

1) Selvangivelsene

Finansminister Steven Mnuchin har nektet å adlyde Kongressens forespørsel etter Trumps selvangivelser, som de har krav på i henhold til en antikorrupsjonslov fra 1924.

2) Mueller-rapporten

Demokratene krever å få hele den usensurerte rapporten og underlagsmaterialet. Trumps justisminister, William Barr, kan bli holdt i ringeakt for ikke å adlyde stevningen fra Kongressen.

MULLER-RAPPORTEN: President Donald Trump fryder seg etter offentliggjøringen av den sladdede versjonen av Mueller-rapporten og fastholder at den renvasker ham. Video: CNN Vis mer

3) Vitnemål fra McGahn

Det hvite hus har bedt den tidligere juristen for Det hvite hus, Don McGahn, om å ignorere stevningen fra justiskomiteen i Representantenes hus. McGahn var et sentralt vitne i Mueller-etterforskningen.

4) Finansinformasjon

Advokater for Trump og forretningsorganisasjonen hans har saksøkt kontrollkomiteen i Representantenes hus og Trumps regnskapsførere i firmaet Mazars for å stanse en stevning for å få utlevert informasjon om Trumps finanser.

5) Deutsche Bank og Capital One

Advokater for Trump og forretningsorganisasjonen hans har saksøkt for å hindre at hans tidligere långiver og bank leverer fra seg finansinformasjon om Trump til Kongressen knyttet til en etterforskning av russisk hvitvasking av penger og politisk påvirkning på valget i 2016.

INGEN FAN: Tidligere FBI-sjef James Comey er ingen tilhenger av USAs president Donald Trump. Video: CNN Vis mer

6) Putin-møte

Trump-administrasjonen har nektet å gi dokumenter og annen informasjon til Kongressen om private diskusjoner mellom Trump og Russlands president, Vladimir Putin.

7) Utenlandske penger

Trump forsvarer seg i to søksmål som anklager ham for å bryte med det grunnlovsfestede forbudet for føderale folkevalgte i USA mot å ta imot gaver eller penger fra utenlandske givere. Foreløpig har advokater fra justisdepartementet klart å blokkere en stevning fra justisministrene i Washington D.C. og Maryland, som har bedt om å få utlevert økonomiske dokumenter knyttet til Trumps hotell i den amerikanske hovedstaden. Et annet søksmål er blitt sendt inn fra 200 folkevalgte Demokrater i Kongressen.

8) Trumps hotell

Transport- og kontrollkomiteene i Representantenes hus sier de bare har fått deler av dokumentene knyttet til Trumps hotell, Trump International Hotel, i Washington D.C.. Trump leier bygningen fra føderale myndigheter.

9) FBI-bygningen

Fem komiteer i Representantenes hus har krevd å få utlevert dokumenter knyttet til beslutningen om å stanse flyttingen av FBIs hovedkvarter til en forstad i Washington D.C.. Demokratene mistenker at Trump var involvert i beslutningen om å stanse flyttingen fra bygningen tvers overfor der hotellet hans ligger. De har så langt ikke fått svar fra noen av instansene de har bedt om informasjon fra.

10) Hysj-penger

Kontrollkomiteen i Representantenes hus har krevd informasjon om utbetalingene presidentens private advokat, Michael Cohen, gjorde til pornoskuespilleren Stormy Daniels, som hevder hun hadde en affære med presidenten. Det hvite hus lot komiteen få se noen dokumenter, men Demokratene fortsetter å kreve at alt blir utlevert.

11) Sikkerhetsklareringer

Det hvite hus har nektet å svare på de fleste av spørsmålene fra kontrollkomiteen i Representantenes hus om prosessen med å gi sikkerhetsklareringer. Trump skal ha presset sin daværende stabssjef, John F. Kelly, til å gi svigersønnen Jared Kushner en sikkerhetsklarering. Kushner er én av flere enn 20 personer som fikk sikkerhetsklareringer til tross for protester fra faginstansene.

DET HVITE HUS: Da generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg og USAs president, Donald Trump møttes i forbindelse med NATOs 70-årsdag presterte presidenten å lyve om farens opphav. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

12) Familieseparasjon

Flere komiteer i Kongressen har bedt om dokumenter om Trump-administrasjonens tiltak som splittet foreldre og barn som forsøkte å komme til USA. De har bare fått delvise svar.

13) Innvandring

Trump-administrasjonen har ikke svart på spørsmål om forslaget om å sende innvandrere til såkalte «sanctuary cities».

14) Nasjonal krisetilstand

Det hvite hus har ignorert forespørslene fra justiskomiteen om det juridiske grunnlaget for å erklære en nasjonal krisetilstand i vinter for å få penger til å bygge Trumps mur på grensa mot Mexico.

15) Obamacare

Trump-administrasjonen har nektet å forklare hvordan de kom til beslutningen om å utfordre Obamas helsereform, Affordable Care Act.

16) Puerto Rico

Kontrollkomiteen har gjenopptatt en granskning av hvordan føderale myndigheter håndterte orkanen «Maria» da den traff Puerto Rico. Høsten 2017 ba både Demokrater og Republikanere om informasjon om dette uten å få svar. Nå har Demokratene gitt administrasjonen en ny frist fram til 20. mai.

17) Folketelling

Justisminister Barr har nektet John Gore, som er ansatt i justisdepartementet, å adlyde en stevning og vitne i Kongressen om hvorvidt spørsmål om statsborgerskap skal inkluderes i folketellingen i 2020. Demokratene mener spørsmålet er ulovlig.

TALTE: USAs president Donald Trump holdt sin årlige «State of the Union»-tale til det amerikanske folk natt til onsdag, men underveis var det en annen som stjal showet. Video: AP, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

18) Atomkraft

Det hvite hus har nektet å svare på spørsmål fra kontrollkomiteen i Representantenes hus om et forslag om å overfør svært sensitiv amerikansk atomteknologi til Saudi-Arabia.

19) Private e-poster

Kontrollkomiteen har bedt om mer informasjon om anklagene om at personer som Trumps datter, Ivanka, og svigersønnen Jared Kushner har brukt private e-poster til å utføre offisielle arbeidsoppgaver. Demokratene er ikke fornøyd med informasjonen de har fått så langt.

20) Kushners reise

Utenrikskomiteen i Representantenes hus har bedt om dokumenter og informasjon om en tur Kushner tok til Saudi-Arabia i februar. Der skal han blant annet ha møtt kronprins Mohammed bin Salman uten at amerikanske diplomater fikk være til stede.