20 i stil

Jan Petersen jubler for 20-tallet. Han avfeier en ny sentrumsregjering og varsler at et regjeringsskifte etter valget heller vil bringe Høyre tilbake i regjeringskontorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

20,8 prosent. Jan Petersen og Høyre er i siget. Siden 12,4 prosent i oktober har partiet sakte krabbet opp over den magiske grensen på 20 prosent.

Nå er Jan Petersen glad. Han drømmer om tidenes comeback.

Etter forrige stortingsvalg, i 1997, måtte en liten og ydmyket Jan Petersen se at sentrumsregjeringen ble dannet. Petersens ord om tankespinn og luftslott ble fullstendig latterliggjort da Bondevik ble statsminister, takket være Jaglands avgang ved 36,9.

Grusomt tilbake

Nå skal Jan Petersen komme grusomt tilbake. Dersom valgresultatet gir et flertall for de borgerlige partiene, vil han ta initiativ til regjeringssamtaler.

- Tallene er meget hyggelige for oss. Det solide borgerlige flertallet viser at det er gode sjanser for et regjeringsskifte etter valget, sier Jan Petersen, og påpeker at sentrumsalternativet synes mindre og mindre aktuelt samtidig som Ap faller.

- De fleste ser nå ut til å ha fått med seg at Høyre igjen er regjeringsrelevante, sier Petersen.

Han aksepterer fortsatt at KrF holder på sentrum som sitt førstevalg, men høyrelederen mener at KrF i stadig sterkere grad kommuniserer at samarbeid med Høyre er et alternativ.

Blått flertall

Et interessant trekk ved meningsmålingen MMI har utført på oppdrag for Dagbladet og NRK, er at partiene Høyre, KrF og Frp ville fått flertall i Stortinget dersom det var valg nå. Til sammen 88 av Stortingets 165 mandater. Dette skjer til tross for at Frp har falt stygt på de siste målingene.

- Hvordan skal Høyre forholde seg til Fremskrittspartiet? KrF avviser et regjeringssamarbeid med dem?

- Alle de ikke-sosialistiske partiene må snakke sammen etter valget. Så får vi se hva utfallet blir. Men alle anerkjenner at landet skal ha en regjering, sier Petersen.

Alarmen går i Ap

- 28,2 prosent er mindre trivelig, men vi får bare brette opp ermene og få banket inn at vi har gode saker, sier partisekretær Solveig Torsvik i Ap.

Hun er bekymret, men forsøker å tone ned alvoret ved å si at hun tror partiet vil få bedre oppslutning når Ap-sakene fester seg fram mot valget.

For de sentrale Ap-strategene er MMI-målingen imidlertid dyster lesning. I den seinere tida har stemningen i partiet vært god, partiet har følt at det seiler i medvind og at regjeringen har begynt å ta gode grep. Derfor blir det en kalddusj når oppslutningen synker markant, til tross for flere ferske utspill med høy valgkampfaktor: redusert toppskatt, økt bruk av oljepenger og lov og orden-innspill fra justisministeren.

- Ap har tradisjonelt liten tillit i slike saker. Derfor reagerer ikke velgerne automatisk på utspillene, mener en kilde.

<B>HURRAGUTTEN:</B> Jan Petersen ser meget lyst på kommende valgkamp, og føler at velgerne allerde mener at Høyres kjernesaker som skatt og skole er viktige.