20 kroner dagen i piggdekk-gebyr

Det kan bli gebyrer på minimum 10 kroner per dag, men ikke mer enn 20 kroner for å kjøre med piggdekk i de store byene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er taksten som Vegdirektoratet antyder for å kjøre med piggdekk i byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

Direktoratet vil i slutten av denne måneden sende ut på høring et forslag til forskrifter for innkreving av gebyr for piggdekkbruk i de fire byene. Gebyrordningen kan bli innført fra november neste år.

Bystyrene og andre høringsinstanser får en frist til utgangen av juli måned med å gi sine kommentarer til forskriftene, skriver Bergens Tidende.

Hvordan gebyrene er tenkt innkrevet, vil myndighetene holde for seg selv inntil Samferdselsdepartementet har godkjent Vegdirektoratets forslag.

«Primitivt»

Det er nye forskrifter i forurensningsloven som åpner adgang for å innkreve gebyr av piggdekk-bilister i de fire største byene.

Norges Automobil-Forbund (NAF) er én av de tunge høringsinstansene som nå skal uttale seg om forslaget. Og organisasjonen har store motforestillinger mot innføringen av piggdekkgebyr:

- Vi finner det primitivt og er lut lei av at et hvert tiltak skal løses med avgifter som virkemiddel, sier informasjonssjef Egil Otter i NAF til NTB.

Kjøper seg fri

- Prisen, enten den er 10 eller 20 kroner dagen, er det ingen som kjenner effekten av, mener Otter.

- Noen vil uansett ha råd til å kjøpe seg ut av miljøansvaret, selv om det koster 100 kroner å passere bomringen.

NAF deler likevel målet med Vegdirektoratet - å få flest mulig bilister til å kjøre piggfritt. Uenigheten står derfor om virkemidlene.

Overingeniør Mads Oppegaard i Trafikkavdelingen i Vegdirektoratet opplyser til Bergens Tidende at siktemålet er en ensartet avgift i byene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.

(NTB)